Neamt: Piatra Neamţ, transformat în „oraşul giratoriilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: Piatra Neamţ, transformat în „oraşul giratoriilor“
Neamt: Piatra Neamţ, transformat în „oraşul giratoriilor“

Autorităţile au în plan să mai amenajeze încă două sensuri giratorii, dar şi semafoare cu buton pentru pietoni.

Mai citiţi: Critici la improvizaţiile din trafic

Treceri de pietoni înlocuite cu bidoane

Şoferii debusolaţi în intersecţiile cu sens giratoriu

Noul sens giratoriu îi pune în dificultate pe şoferi

Municipalitatea din Piatra Neamţ a început ieri lucrările pentru amenajarea unui nou sens giratoriu, în spatele Hotelului Ceahlău. Practic, peste câteva zile, şoferii pietreni vor trebui să se adapteze la sensul giratoriu în care vor intra autoturismele venite de pe străzile Ştefan cel Mare, Petru Rareş şi breteaua care trece prin faţa Cercului Militar.

Fluidizare pentru orele de vârf

Decizia de instituire a soluţiei tehnice a fost luată în Comisia Rutieră din cadrul Consiliului Local şi a fost motivată de fluidizarea traficului care devine greoi, mai ales la orele de vârf, la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare cu Petru Rareş.

„Este o măsură care a fost cerută de mai multă vreme de conducătorii auto, dar luasem în discuţie şi varianta semaforizării", a precizat viceprimarul Dragoş Chitic. „Acolo, la «7 plopi» e bine dacă se face giratoriu ca să nu mai stai la «mica înţelegere» între şoferi pentru a vira la stânga spre, sau dinspre strada Petru Rareş", este de părere Marian Trofin, un conducător auto pietrean. Autorităţile locale susţin că traficul auto din Piatra Neamţ este mai fluent după instituirea, numai în luna august, a trei sensuri giratorii pe bulevardul Decebal şi a celui de pe şoseaua de centură, la podul Căprioara. De aceea, edilii au în plan să continue proiectul.

„O să mai luăm în discuţie în Comisia Rutieră înfiinţarea a încă două «giratorii»: unul în intersecţia de la spital şi celălalt pe strada Mihai Viteazul, acolo unde se întretaie cu strada Aleea Ulmilor", mai spune viceprimarul Chitic.

Semafoare cu buton în toate intersecţiile

Înlocuirea intersecţiilor semaforizate cu sensurile giratorii a schimbat total peisajul circulaţiei rutiere în oraş. Semafoarele care asigurau „unda verde" de pe bulevardul Traian până la „Mioriţa" au devenit inutile.

„Cu semafoarele erau doar 50% şanse să prinzi «unda verde». Dacă prindeai un «stop», stăteai la coadă", spune taximetristul Gheorghe Crăcăoanu.

În schimb, pietonii sunt bulversaţi de faptul că multe semafoare au fost scoase din uz ca efect al introducerii sensurilor giratorii. Pietrenii spun că se simt în nesiguranţă din cauza dispariţiei semafoarelor. „Vom monta semafoare cu buton, pe care pietonii să le acţioneze singuri", vine cu soluţia viceprimarul oraşului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite