Neamţ: PORTRET: Oana Lianu, Naista îndrăgostită de Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: PORTRET: Oana Lianu, Naista îndrăgostită de Piatra Neamţ
Neamţ: PORTRET: Oana Lianu, Naista îndrăgostită de Piatra Neamţ

Oana Lianu a reuşit să cânte pe cele mai mari scene din lume. Visul ei este să-i facă pe nemţeni să aprecieze sunetele naiului la fel de mult ca pe muzica populară.

Născută într-o familie de artişti, căsătorită cu un saxofonist, Oana Lianu poate spune pe drept cuvânt că s-a născut şi a trăit pe scenă. La şase ani a început cursurile de pian şi promitea să ajungă un nume. Totuşi, la zece ani a suferit o operaţie la degetul arătător al mâinii drepte.

„Atunci am ştiut că nu pot urma o carieră ca pianist. Tatăl meu mi-a ales naiul. Nu cred că a ştiut atunci ce bine mi-a făcut. Dacă aş fi ajuns pianistă nu cred că aş fi avut un aşa succes“, povesteşte Oana Lianu.

A susţinut primul concert la 14 ani

Primul spectacol şi primele emoţii adevărate le-a simţit în Zalău, oraşul în care a urmat liceul. „Aveam 14 ani şi am fost invitată să cânt la Casa Municipală de Cultură din Zalău. Oamenii mă ştiau pentru că-mi cunoşteau familia, dar atunci se întâlneau cu Oana Lianu naista, nu cu fiica lui Ion Lianu. A fost un sentiment extraordinar“, spune cu emoţie artista. Din păcate, naista este mai cunoscută în străinătate decât la noi.

„Străinul te primeşte din respect, românul din dragoste. Îmi place că acolo şcoala contează. Se pune mare preţ pe studii şi pe muncă. La noi, din păcate, se bagatelizează“, crede Oana Lianu. Artista de 33 de ani a fost invitată deja la concertele de Crăciun din Italia şi Elveţia, iar de 1 decembrie va concerta tot pentru italieni.

Orădenii ei de suflet, alături de care trăieşte acum Oana Lianu, au invitat-o să cânte de Crăciun la ei. La începutul lunii noiembrie, va concerta şi va face parte din juriul Festivalului Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu“ din Târgu Jiu.

Are o legătură de suflet cu Piatra Neamţ

De oraşul de sub Pietricica se simte legată sufleteşte. A cântat cinci ediţii la rând în cadrul Vacanţelor Muzicale şi a fost invitatul special al Congresului Medicilor de săptămâna trecută.

„Am fost impresionată atunci când i-am auzit cântând pe copiii de la Liceul de Artă din Piatra Neamţ. Este păcat dacă astfel de talente se vor pierde fiindcă nu vor fi ajutate. Sper să pot face ceva pentru promovarea acestor copii“, a spus Oana Lianu.

Artista speră ca naiul său să se audă la Metropolitan Opera din New York. Peste 30 de ani, se vede tot în România, cu naiul în mână şi învăţându-i pe alţii. „Trebuie să ştii când să pui punct. Poţi să te retragi şi să-i ajuţi pe cei care-ţi vor călca pe urme“, crede Oana Lianu.

Profil

Născută: 7 martie 1976, Cluj-Napoca.
Studii: Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj.
Familie: Căsătorită, are un fiu de trei ani.

Întrebări şi răspunsuri

Ţi-ai dori ca fiul tău, Ionică, să urmeze o carieră muzicală?
Numai dacă îşi va dori el acest lucru. Are deja înclinaţii spre domeniu, dar cred că-i place şi fotbalul. Aş prefera să-l văd urmând o carieră sportivă pentru că i-ar fi mult mai uşor să se afirme. În artă munceşti foarte mult şi rişti să rămâi un necunoscut.

Cum este să fii numit „al doilea Zamfir al României“?
A fi asociat cu un nume de talia lui Zamfir e o onoare. L-am cunoscut pe maestru în copilărie şi am fost impresionată. Dar poate fi şi un lucru defavorabil. S-ar putea ca cei care sunt asociaţi cu nume sonore să aibă ceva în plus faţă de etalon, totuşi, nu e de ignorat faptul că există oameni care ţi-au recunoscut talentul.

Ce-i place
Puţinul timp liber care-i mai rămâne între turnee îl dedică în totalitate fiului său, Ionică. Însă nici acum nu a renunţat la pasiunea pentru citit. „Îmi place foarte mult să citesc cărţi istorice şi beletristică. La liceu, am urmat profilul uman şi cred că atunci mi s-a amplificat dragostea pentru literatură“, povesteşte Oana Lianu.

Ce nu-i place
„Nu suport lipsa de respect, implicarea prea dură a politicului în artă şi prea puţina promovare a adevăratelor talente. Este dureros când văd că se promovează oricine, mai puţin cei care merită cu adevărat. Este păcat că nu ştim să ne promovăm talentele“, crede naista.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite