Piatra Neamţ: Doi ani de teatru-lectură la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupa de teatru „Arlechin“ din cadrul Atelierului de teatru-lectură de la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ a aniversat, astăzi, 8 martie, doi ani de existenţă, având în componenţă o actriţă în vârstă de 85 de ani.

Momentul a fost sărbătorit pe scenă, cu piesa „Gaiţele“, o adaptare după Alexandru Kiriţescu în regia bibliotecarului şi scriitorului Dan Iacob.

Citeşte şi:
Portret/Dan Iacob, omul care trăieşte în lumea teatrului

Distribuţia a fost alcătuită din Adriana Comaniciu, Lucia Constantinescu, Mariana Laiu, Dorina Macovei, Marina Şoricuţ şi Dan Iacob. Cea mai vârstnică dintre actriţe, Lucia Constantinescu, are nu mai puţin de 85 de ani. „Deviza mea este un citat din Seneca: «Nimeni nu este atât de bătrân încât să nu mai dorească măcar o zi din viaţ㻓, a spus octogenara, după ce a evoluat cu multă sprinteneală în spectacol.

De-a lungul celor doi ani de existenţă, trupa „Arlechin“ a mai jucat „Carré de dame“ de Gheorghe Brăescu, „Joi sărbătoare“, adaptare după Thuroczy Katalin, „Gin-Rummy“ de Donald L. Coburn, „Cântecul lebedei“ de A.P. Cehov, „Aşteptând la Arlechin“ de Nöel Coward şi „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“ de I.L. Caragiale.

Înfiinţarea atelierului de teatru-lectură la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ este rodul unei întâmplări fericite. „Eram administrator la Teatrul Tineretului şi văzusem în festivalul de teatru profesionist o asemenea abordare a unui text dramatic. Atunci când am aflat că biblioteca construieşte, în corpul nou, o sală de teatru în miniatură, de câte ori treceam spre casă şi ridicam ochii către clădire, mă închipuiam repetând acolo. Nu întâmplător se spune că, dacă îţi doreşti un lucru, trebuie să te comporţi ca şi când l-ai avea. Viaţa m-a adus la bibliotecă la sfârşitul anului 2009 şi, în luna februarie 2009, pe când sala de teatru nu era încă terminată, am demarat Atelierul de teatru-lectură“, mărturiseşte Dan Iacob.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite