Piaţa imobiliară din Neamţ, zero clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un agent imobiliar încearcă să-şi convingă clienta să cumpere un apartament din Piatra Neamţ
Un agent imobiliar încearcă să-şi convingă clienta să cumpere un apartament din Piatra Neamţ

Metrul pătrat construit a scăzut de la 1.500 la 750 de euro, dar chiar şi aşa e insuficient pentru a dezgheţa tranzacţiile. Pietrenii invocă lipsa banilor şi preţul mare al apartamentelor în comparaţie cu starea în care se află.

În urmă cu doi ani, apartamentele din Neamţ erau de două ori mai scumpe, dar şi de două ori mai căutate faţă de prezent. „Până în septembrie am mai avut clienţi, chiar dacă nu la fel ca înainte, dar în perioada septembrie – noiembrie tranzacţiile nu au mai mers bine deloc“, a spus agentul imobiliar Daniel Toma.

Acum, până şi ofertanţii şi-au retras imobilele de pe piaţă din cauza preţurilor aflate în cădere. Singurele apartamente care au mai rămas la vânzare sunt cele de categoria a doua, ori cele deţinute de nemţenii care lucrează în străinătate şi vor să renunţe cu totul la viaţa din România.

Blocurile vechi, la fel de scumpe ca şi cele noi

Chiar dacă în Piatra Neamţ sunt puţine apartamente noi, preţurile sunt aproape egale cu cele ale imobilelor vechi. Într-un bloc nou, metrul pătrat ajunge la 800 de euro fără TVA, cu 50 de euro mai mult faţă de tariful perceput pentru un imobil dintr-o clădire construită în urmă cu cel puţin 30-40 de ani. Puţinii clienţi care mai sunt preferă apartamentele decomandate, izolate termic şi cât mai aproape de kilometrul zero al oraşului.

„Zonele căutate rămân centrul oraşului, cartierul Precista, bulevardul Traian şi zona Orion, însă apartamentele care sunt scoase acum la vânzare sunt de nivel mediu“, a adăugat agentul imobiliar.

Chiar şi cu preţuri înjumătăţite faţă de 2008, nemţenii consideră că apartamentele nu au ajuns încă la valoarea lor reală. „Sunt prea scumpe pentru starea în care se află apartamentele. Cei care au deja banii pot să cumpere, că oricum preţurile au mai scăzut, dar pentru mine e prea scump“, a spus Florin Amarinei, agent de distribuţie. Cei care vor o locuinţă apelează la tot felul de strategii financiare: fie la schimburi imobiliare, fie plătesc jumătate din sumă la început şi apoi achită diferenţa în rate, direct către proprietar.

„O altă variantă preferată de unii este să se mute în apartament după ce au plătit o parte din sumă, asta dacă proprietarul are mai apartamente. După aceea, până ce reuşesc să-şi achite şi restul de bani, plătesc o chirie lunară, stabilită de comun acord cu proprietarul”, a precizat Daniel Toma.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite