Pericol de avalanşe pe versanţii din Ceahlău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii sunt sfătuiţi să nu se abată de la traseele marcate
Turiştii sunt sfătuiţi să nu se abată de la traseele marcate

Ninsoarea căzută fără întrerupere în ultimele zile pe munte a făcut ca vizibilitatea să fie extrem de redusă. Gerul năprasnic de noaptea trecută şi prognoza meteo pentru săptămâna viitoare, care anunţă temperaturi pozitive, i-au pus în alertă pe salvamontiştii nemţeni.

„Aparatele noastre au arătat temperaturi de şase grade peste zero în debutul săptămânii următoare, însoţite de precipitaţii mixte. În acest caz, suntem îngrijoraţi pentru că există un risc imens de rupturi de falie pentru zăpada proaspăt căzută, care atinge în acest moment 90 de centimetri“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. Turiştii care s-au decis să-şi petreacă Crăciunul în masivul Ceahlău trebuie să ţină cont de vremea nefavorabilă şi să nu se aventureze pe trasee necunoscute. „În caz de viscol, în acest final de săptămână, noi nu sfătuim pe nimeni să încerce să urce pe munte. Există riscul foarte mare ca pe ninsoare, la vizibilitate scăzută, turiştii să se rătăcească de poteci şi să se întâmple tragedii“, a mai declarat Raul Papalicef.


Trasee sigure


Situaţia s-ar putea agrava de miercuri, 23 decembrie, când se anunţă o încălzire bruscă a vremii. Temperaturile vor ajunge la 7 grade Celsius, la altitudini de 600 - 1.000 de metri, şi de până la 2 grade, la nivelul cotei 1.600 - 1.900 de metri.Pentru următoarele două zile, cei care nu renunţă la ideea de a urca pe munte sunt sfătuiţi să urmeze traseele Durău - Cascada Duruitoarea, Fântânele - Dochia şi Izvorul Muntelui - Cabana Dochia.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite