Pentru elevi, imnul naţional este opera unui luptător K1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii pietreni ştiu numai o strofă din imnul naţional. Numai nemţenii vârstnici îşi amintesc de istoria imnului şi de importanţa Zilei Naţionale a României.

Imnul naţional al României a fost astăzi intonat numai de vârstnicii care au rememorat amintirile din anii tinereţii. Tinerii pietreni nu sunt interesaţi de istoria imnului şi se blochează subit după prima strofă a cântecului.


În şcoli, imnul se aude la casetofon


Portiţa celor mai mulţi elevi din liceele pietrene este tehnologia. De când s-au inventat CD-urile cu muzică, aceştia nu mai au grija memorării celor 11 strofe. „Sincer, nu ştiu decât câteva versuri. La evenimentele de la noi din şcoală se dă imnul la boxele de pe holuri. E mai bine aşa, că ne mai salvează dacă nu avem voce“, spune bucuros Ioan Pânzariu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Forestier.  


Conducerea Inspectoratului Şcolar nu crede că situaţia este atât de serioasă şi consideră că în şcoli primul lucru care se învaţă la orele de limba română este imnul naţional. „Ca profesor de limba română, cred că fiecare cadru didactic ar trebui să-şi înceapă activitatea cu această lecţie. Cred că cea mai inspirată alegere ar fi studierea imnului la muzică, indiferent de abilităţile elevilor pentru cântat“, a declarat Luminiţa Vârlan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ. Cât despre folosirea înregistrărilor la evenimente, elevilor li se pare normal ca imnul să răsune dintr-un aparat. „Eu nu am mai cântat din clasa a VII-a. Cred că ultima dată l-am intonat la Ziua Eroilor. Acum îmi e greu să mai cânt, nu ştiu decât începutul“, spune Mirela Donciu, o altă elevă de clasa a XII-a.


La muzică, programa nu include imnul


Profesorii de muzică regretă timpurile de mult apuse, când toate activităţile şcolare începeau şi se terminau pe versurile din „Deşteaptă-te române!“. Profesorul Ioan Amironoaie îşi aminteşte cu drag momentele în care fiecare elev ţinea mâna la piept şi cânta cel puţin patru strofe ale imnului.
„Eu sunt foarte supărat pentru că mă uit la americani, care stau cu mâna pe piept când intonează imnul ţării lor, iar la noi se râde în hohote, pentru că mai nimeni nu ştie versurile. La mine la oră chiar se învaţă imnul, dar de multe ori mă dau bătut pentru că elevii consideră că nu este aşa de important“, spune Ioan Amironoaie.


Asta a crezut şi Sorin Tomşa, un tânăr care ştia că versurile imnului au fost puse pe muzica compusă de un luptător K1. „Ştiu că versurile sunt culese din popor şi muzica e a lui Cătălin Moroşanu“, spune liceeanul fără să clipească. „Deşteaptă-te române!“ de astăzi s-a numit iniţial „Din sânul maicii mele“, însă a fost transformat de Andrei Mureşanu, care a şi pus versurile pe muzica sa.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite