Pensia pietrenilor vine cu poştaşul urmărit prin GPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poştaşii vor fi monitorizaţi pas cu pas atunci când dau pensiile
Poştaşii vor fi monitorizaţi pas cu pas atunci când dau pensiile

De această lună, poştaşii vor fi superprotejaţi de sisteme de monitorizare şi patrule de poliţie. În Piatra Neamţ au fost identificate şase zone în care factorii se simt vulnerabili atunci când trebuie să facă plăţile.

În zilele în care trebuie să distribuie pensiile sau indemnizaţiile de şomaj, poştaştii se simt lipsiţi de protecţie în anumite zone din oraş. Situat chiar în zona centrală, blocul turn Ozana, este unul din imobilele în care factorii intră cu frică să nu fie agresaţi de persoanele fără adăpost care se mai aciuiază noaptea să doarmă pe casa scării.


„A fost un coleg care a avut astfel de probleme şi a cerut să fie schimbat pe altă zonă. La fel în cartierul Speranţa s-au schimbat de vreo trei ori factorii poştali”, spune poştaşul Ioan Tolomei. Factorul este repartizat pe o zonă liniştită din Piatra Neamţ, dar a auzit că au mai fost situaţii în care colegi au fost atacaţi de indivizi dubioşi aşa cum s-a întâmplat anul trecut în cartierul Mărăţei, în zona Alimentării 28. Alte zone cu risc pentru poştaşi sunt cartierul Lenin, zona Staţiei de Salvare sau strada Grigore Ureche din cartierul Dărmăneşti.


Conducerea Companiei Naţionale a îmbunătăţit protocolul cu Poliţia prin care se prevede dotarea factorilor cu aparate GPS de monitorizare şi o supraveghere mai atentă pe trasee.  „Poştaşii vor primi aparate GPS performante prin care vor fi localizaţi în caz că solicită intervenţia. De asemenea, în zilele în care vor avea masă monetară mare asupra lor, traseele vor fi mai bine supravegheate de patrule de poliţie şi de agenţii comunitari”, spune Cristian Tapalagă, directorul coordonator adjunct al Oficiului judeţean de Poştă (OJP).


„Efectivele de ordine publică vor fi suplimentate pe traseele pe care vor merge poştaşii în zilele de distribuţie a veniturilor către beneficiari. Poliţiştii  de proximitate i-au instruit de asemenea pe reprezentanţii asociaţiilor să fie informaţi dacă cineva atentează la siguranţa factorilor sau a pensionarilor”, a precizat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ. Reprezentanţii Poliţiei spun că suplimentarea agenţilor nu va fi direct proporţională cu numărul poştaşilor, doar în Piatra Neamţ fiind 58 de factori de teren.


Aparate de un kilogram


Poştaşii nemţeni au fost dotaţi cu aparate de semnalare a pericolelor până în decembrie anul trecut. La finele anului dispozitivele au fost retrase, renunţându-se la folosirea lor din cauza performanţelor limitate şi a greutăţii. Unii poştaşi chiar s-au plâns că aparatele mai mult îi încurcă şi nu aveau autonomie mai mare de 8 ore, după care trebuiau puse la încărcat.
„Aveau vreo 700 de grame şi arătau ca nişte staţii de emisie-recepţie. Pe lângă masa monetară, corespondenţa, abonamentele de ziare şi celelalte efecte, se încărca mult greutatea genţii poştaşului”, mai spune directorul OJP.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite