Neamţ: Pastilele pentru slăbit se vând ilegal în magazinele naturiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Pastilele pentru slăbit se vând ilegal în magazinele naturiste
Neamţ: Pastilele pentru slăbit se vând ilegal în magazinele naturiste

Pietrencele ignoră avertizările medicilor şi cumpără pilulele periculoase pentru organism

Capsulele care le ajută pe femei să slăbească foarte uşor, dar nesănătos, pot fi procurate la liber şi de pe internet, precum şi din buticurile cu plante medicinale.

Pastilele pentru slăbit au fost interzise în farmacii, dar au reapărut în magazinele naturiste din Piatra Neamţ. Ordinul Ministerului Sănătăţii, prin care aceste capsule au fost interzise nu a făcut decât să mute vânzările în magazinele cu produse naturiste.

Pilulele SuperSlim au fost retrase de pe piaţă după ce Autoritatea Naţională a Medicamentelor a descoperit că acestea conţineau sibutramină, o substanţă care face parte din clasa amfetaminelor. Astfel, pilulele aveau şi efecte halucinogene din cauza substanţei care măreşte viteza de reacţie a corpului în mod nenatural.

Au crescut vânzările capsulelor „minune“

„Aceste substanţe fac inima să lucreze mai repede şi pompează adrenalina în organism. În timpul celor două războaie mondiale, au fost folosite ca drog militar“, a explicat Ioana Baciu, biolog. Farmaciştii conştienţi de reacţiile adverse au retras pastilele de pe rafturi. „Aceste medicamente pot cauza stări de agitaţie sau panică, tulburări cardiovasculare şi digestive grave“, a declarat Irina Samoilă, farmacist.

Din păcate, capsulele se vând în continuare în Piatra Neamţ, sub altă denumire, dar au acelaşi producător şi aceeaşi compoziţie. „Este cel mai bine vândut produs al nostru. Numai ieri am dat şase cutii unei doamne care auzise de ele de la o prietenă“, a povestit Ana Diaconu, vânzătoare la un magazin cu produse naturiste. Pastilele, pe ambalajul cărora se menţionează că ar fi 100% naturale, se vând fără niciun fel de restricţii şi pe internet. În aceste condiţii, fenomenul nu poate fi controlat de autorităţi.

„În cel mai scurt timp, aceste pastile vor putea fi cumpărate numai de pe internet. În acest fel, nicio autoritate în domeniu nu va reuşi să stopeze vânzările“, adaugă farmacista.  Toxicologii avertizează că nicio pastilă sau supliment alimentar nu este lipsit de efecte adverse.

„Chiar şi ceaiurile au reacţii nocive pentru organism. Pastilele acestea nu au avizul Ministerului Sănătăţii, nici al Autorităţii Naţionale a Medicamentului şi conţin substanţe toxice nedeclarate. Trebuie consultat medicul înainte de a începe orice tratament“, a declarat Mihai Boneţ, toxicolog.

În magazine, o cutie de pastile se cumpără cu 130 de lei, iar pe internet capsulele se vând la preţuri de patru ori mai mici.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite