Paşapoartele biometrice, fără succes la Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi pietreni care au venit să-şi facă paşaport spun că aleg documentele temporare, valabile doar un an, fiindcă sunt eliberate în aceeaşi zi. 

Ghişeele Serviciului de Paşapoarte s-au redeschis miercuri după două zile de pauză necesare implementării softului de preluare a datelor pentru eliberarea paşapoartelor biometrice. În primele două zile, nemţenii nu s-au înghesuit să-şi depună dosarele pentru noile documente de călătorie.
„Nu este o perioadă prea aglomerată în noiembrie, poate că în decembrie sau în august, când vin acasă conaţionalii noştri, va fi agitaţie“, spune Constantin Roman, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor.


Actele noi au mai multe elemente de siguranţă


Întreaga activitate a serviciului judeţean de paşapoarte a suferit schimbări odată cu introducerea noilor tipuri de paşapoarte. Cea mai vizibilă o reprezintă procedura de preluare a datelor personale de la cei care optează pentru documentul de călătorie electronic. Solicitanţilor trebuie să li se scaneze amprentele digitale, imaginea facială şi să dea o mostră de semnătură electronică, toate aceste date urmând să fie imprimate pe fila plasticată a documentului.

„N-am nicio  teamă şi mi se pare normal să ia datele aşa“, spune Daniela Arcana din satul Rotunda, comuna Doljeşti, în timp ce i se prelevează amprentele de pe un cititor electronic.  Nemţenii care au reţineri faţă de paşaportul biometric, valabil pe o perioadă de cinci ani de la data eliberării, pot opta pentru un paşaport simplu temporar, care nu are toate cele 50 de elemente de siguranţă. Avantajul este că paşaportul este eliberat în aceeaşi zi, costă 196,2 lei, ceva mai ieftin decât cel biometric, dar este valabil doar un an de la data eliberării.


Solicitanţii grăbiţi aleg paşaportul temporar


„I-a făcut nepoţelului paşaport temporar fiindcă îl iau repede. Mă gândesc însă şi la povestea asta cu cipurile; o să fim ca produsele marcate cu codul de bare“, a spus Vasile Popescu, pensionar. Majoritatea solicitanţilor invocă nevoia urgentă de paşaport atunci când depun dosarele. În prima zi de primire a cererilor, 38 de nemţeni au solicitat paşapoarte fără cip, în vreme ce numai 12 au depus dosare pentru documentul de călătorie electronic.

Joi, la prânz, raportul devenise mai echilibrat: şase persoane au ales biometricele şi opt au cerut paşaport temporar. Cei care aleg paşapoartele biometrice cheltuie mai puţin decât dacă ar opta pentru documentul temporar. Astfel, un document cu cip costă 266 de lei şi este valabil cinci ani. Cei care îşi fac paşaport temporar vor achita în cinci ani de aproape patru ori mai mult, respectiv 981 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite