Neamţ: Serviciul de Paşapoarte, asaltat de „stranieri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Serviciul de Paşapoarte, asaltat de „stranieri“
Neamţ: Serviciul de Paşapoarte, asaltat de „stranieri“

Ghişeele unde se eliberează actele de identitate nu fac faţă numeroaselor solicitări

Pietrenii care muncesc peste hotare vin în concediu să le facă buletine copiilor şi să-şi reînnoiască paşapoartele.

Spaţiul care adăposteşte Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor şi Serviciul de Paşapoarte a devenit în ultimele zile un adevărat furnicar. Sute de persoane cu dosare în mână se agită de la un ghişeu la altul pentru a-şi depune actele necesare eliberării cărţii de identitate sau a paşaportului, în timp ce alţii se plimbă pierduţi.


„Stai tu la buletine, că mă duc eu la paşapoarte!“, îşi împart cozile soţia şi un bărbat, hotârâţi să rezolve cât mai repede problema documentelor. Cei mai mulţi dintre nemţenii care-şi depun dosarul pentru paşapoarte sunt veniţi în concediu din ţările unde lucrează în timpul anului.

August, luna cea mai aglomerată din an

O statistică arată că în prima parte a lunii august, jumătate din numărul total al paşapoartelor au fost eliberate „la urgenţă“. „Regimul «urgenţă» înseamnă trei zile lucrătoare, dar încercăm să le eliberăm în două ore. Sunt oameni care vin şi de la marginea judeţului şi nu vrem să-i punem pe drumuri două zile la rând“, spune Constantin Roman, şeful Serviciului Paşapoarte. „Plătesc 100 de lei şi-l iau tot azi, pentru că la sfârşitul săptămânii trebuie să mă întorc la muncă în Spania“, spune Genoveva Stamate din localitatea Băluşeşti.

Cei care vin în concediu şi pentru a-şi rezolva problema actelor de identitate formează cozi şi la biroul unde sunt preluate imaginile pentru cărţile de identitate. Ca şi la ghişeele unde se depun dosarele pentru paşapoarte, aglomeraţia este creată de familiile care vin dis-de-dimineaţă cu cei mici în braţe. „Stau de vreo patru ore aici cu copilul. Eu am venit să-mi schimb buletinul şi am luat şi băiatul ca să-i fac paşaport“, spune Ştefan Dominte, un sătean din Dobreni, revenit acasă de la muncă din Italia. „Anul acesta, cele mai multe cereri au fost în luna august. Ne străduim să fim operativi la toate cele cinci servicii locale pe care le avem în judeţ“, a menţionat Ioan Mihăilă, şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor.

Cereri record pentru cărţi de identitate
Cele mai multe solicitări s-au înregistrat în acest an pe 12 august, când 421 de persoane au cerut buletine noi. O altă zi foarte aglomerată la ghişee a fost cea de 10 iulie, când 271 de „stranieri“ au stat la rânduri pentru a obţine cărţi de identitate noi. În luna iunie, vârful cererilor s-a înregistrat tot pe data de 10.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite