Părinţii bebeluşilor sunt gata de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii sunt contrariaţi de hotărârea guvernanţilor de a fixa indemnizaţia pentru creşterea micuţilor la suma unică de 600 de lei. 

„Să taie de la bogaţi!“ Aşa gândesc toţi pietrenii care au rămas acasă cu bebeluşul tocmai pentru că nu-şi permit să angajeze o bonă care să aibă grijă de cel mic. Unii spun că abia se descurcă cu indemnizaţiile actuale.


„Eu iau 1.000 de lei de la stat şi abia îmi ajung banii  de scutece, vaccinuri şi medicamente. Hainele le am de la alţi prieteni care au avut copiii mici şi de la naşi. Fac economie de unde pot pentru că soţul este bugetar şi salariul lui tot a scăzut anul acesta“,
a spus Ana Ghircescu, o tânără mămică supărată pe sistem.

În luna februarie, la ultima centralizare a Agenţiei pentru Prestaţii Sociale, erau înregistrate aproximativ 4.000 de persoane care primesc indemnizaţia pe timpul concediului de maternitate. „Din numărul total de persoane înregistrate, avem 63 care primesc cuantumul maxim de 4.000 de lei. Restul se încadrează la sumele mici, iar cei mai mulţi, mai exact 2.750, primesc 800 de lei garantaţi prin legislaţia în vigoare, adică indemnizaţie plus alocaţie“, a declarat Ana Costin, director interimar la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Neamţ. Părinţii îngrijoraţi de cheltuieli şi de scăderea veniturilor încearcă să convingă guvernanţii că un copil înseamnă multe cheltuieli.

„Am opt ani de vechime în muncă. Am sprijinit economia şi am cotizat. Nu se poate să nu fie nicio diferenţă între persoanele ca mine şi mamele care n-au muncit măcar o zi“, adaugă Irina Spătar, o mămică de profesie economist.

„Voi ieşi în stradă“
Pe paginile de internet au început deja să circule petiţii menite să strângă semnături care să-i convingă pe miniştri să nu se atingă de drepturile celor care au muncit. „Am o fetiţă de patru luni şi cheltuim cel puţin 150 de lei pe scutece şi încă 300 de lei pe laptele praf. Normal că sunt revoltată. Medicamentele nu mai sunt gratuite, pentru cei mici nu primim nimic. Am semnat deja petiţia şi voi ieşi în stradă, dacă aşa se rezolvă problema“, completează Petronela Vereş.

Creşterea copilului, un lux
Mamele care sunt nevoite să le cumpere copiilor lapte praf cheltuiască lunar minimum 250 de lei. Tetinele costă aproximativ 50 de lei, scutecele alţi 150 de lei, iar ceaiurile pentru colici şi alte medicamente încă 100 de lei. Un set de hăinuţe variază între 500 şi 1.500 de lei. Un calcul simplu arată că acele cheltuieli minime pentru întreţinerea lunară a unui bebeluş depăşesc 1.000 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite