Paradă de datini și obiceiuri de sărbători pe străzile din Piatra Neamț FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alai de datini și obiceiuri de iarnă la Piatra Neamț
Alai de datini și obiceiuri de iarnă la Piatra Neamț

Cea de-a 43-a ediție a Festivalului „Steaua sus răsare" se derulează vineri, 23 decembrie în centrul municipiului. Urătorii veniți din Neamț, dar și din alte județe vor defila până în Piața Ștefan cel Mare unde vor susține un spectacol.

Ediţia din acest an va cuprinde tradiţionala paradă a formaţiilor, care va începe de la ora 10.00 şi se va desfăşura pe traseul Teatrul Tineretului - Casa de Cultură - Muzeul de Istorie - Bulevardul Mihai Eminescu - Hotelul Ceahlău - Piaţa Ştefan cel Mare. După parada datinilor şi obiceiurilor, formaţiile vor susţine un spectacol în Piaţa Ştefan cel Mare.

Alai de datini și obiceiuri de iarnă la Piatra Neamț

Click pe poze pentru Galeria Foto cu alaiul formațiilor

În acest an, la Piatra Neamţ, sunt prezente 16 formaţii din judeţele Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani şi Argeş care aduc repertoriul tradiţional specific acestei perioade de reînnoire a timpului.

Între protagoniștii spectacolului de datini și obiceuri și-au anunțat participarea „Căiuţii" din Tudora (Botoşani), „Sumănarii" de la Trifeşti (Neamţ), „Cerbul şi ursul" din Cepleniţa (Iaşi), sau „Urşii giroveni" din Girov (Neamţ).

În alai sunt prezenți și membrii formațiilor „Datina" de la Breaza (Suceava), Ansamblul de dansuri şi obiceiuri tradiţionale din Tazlău (Neamţ), „Alaiul de datini şi obiceiuri" din Răuceşti (Neamţ), Alaiul de datini şi obiceiuri „Mioriţa" din Piatra Şoimulu (Neamţ), sau „Izvoarele Borcutului" din Borca (Neamţ).

Spectacol de datini și obiceiuri de iarnă la Piatra Neamț

Click  pe poze pentru fotogalerie de la spectacolul din centrul orașului

Manifestare devenită tradiţională, Festivalul de datini şi obicieuri „Steaua sus răsare" evocă obiceiuri străvechi legate de perioada sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou.

Festivalul nemţean reuneşte, de peste patru decenii, cele mai importante formaţii din zone cu tradiţie folclorică îndelungată.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite