Tablourile furate din Piatra Neamț au fost abandonate aproape șase luni într-o grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pânzele celebre de Tonitza și Grigorescu sustrase din vila de pe strada Ștefan cel Mare au stat ascunse timp de aproape jumătate de an în curtea unei case părăsite din centrul orașului.

Pânzele au fost lăsate de autorul jafului în curtea unei case de lângă sediul primăriei timp de aproape jumătate de an. Operele făcute sul erau protejate doar de hârtia în care erau împachetate și de câteva folii din plastic. Acestea au fost ridicate în noaptea de 30/31 octombrie când au fost recuperate de Marian Stavarache, suspectul reținut de polițiști și au fost duse cu mașina la marginea unei păduri de lânga Harșova.

„Date despre autor am avut într-un timp relativ onorabil după comiterea faptei, dar am ținut neapărat să recuperăm și aceste tablouri", a spus comisarul șef Paul Tablan, împuternicit la comanda IPJ Neamț.

Cele nouă opere de artă furate pe 17 mai din Piatra Neamț au fost estimate la 340.000 de euro, însă Marian Stavarache, suspectul reținut de polițiști pentru tâlhărie deosebit de gravă voia  să le vândă pentru numai 65.000 de euro. Anchetatorii nu exclud ipoteza ca jaful comis în primăvară să fi fost la comandă, dar merg pe varianta că autorul a acționat la pont.

„Dacă ar fi fost un furt la comandă noi nu mai găseam tablourile. S-a acționat la pont, după ce autorul a primit informațiile de la un deținut" a spus procurorul Stelian Olteanu, de la Parchetul Neamț.

În afara celor nouă tablouri furate, hoțul a mai sustras câteva bijuterii din aur, statuete din santal și suma de 1450 de lei. Ultimul tablou a fost recuperat marți, 1 noiembrie, iar celelalate bunuri au fost găsite la case de amanet din Constanța, în afara unei brățări din aur de la un ceas.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite