Păgubiţii FNI au o jalbă cu 6.000 de foi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.200 de nemţeni care şi-au pierdut banii încearcă, înarmaţi cu o sentinţă judecătorească, să-i recupereze. Calculele preliminare arată că fiecare dintre „investitorii“ la FNI are de primit, în medie, 2.750 de lei.

Păgubiţii Fondului Naţional de Investiţii strâng acum rândurile şi vor să-şi redobândească banii pierduţi în urmă cu 14 ani. Ei sunt reprezentaţi de Fundaţia „Speranţa ‘96” cu sediul în Piatra Neamţ, care a început deja procedurile. Primul pas l-a făcut Mihai Darie, vicepreşedintele fundaţiei, care a listat sentinţa în dosarul FNI pe 6.205 pagini, legată în 21 de volume a câte 300 de pagini. Puse unul peste celălalt, volumele ajung la aproape un metru înălţime. Pentru tipărirea sentinţei, a fost nevoie de peste cinci ore de muncă, pe aparate de imprimat performante. „Nu a durat foarte mult, pentru că avem aparatură destul de performantă, dar tot mi-a luat mai bine de cinci ore“, a precizat Mărioara Lupaşcu de la centrul de copieri la care s-a tipărit sentinţa.


10.500 de lei, onorariul executorului


Păgubiţii FNI vor trimite sentinţa-mamut spre vizare la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care a emis-o. „Hotărârea nu poate fi pusă în executare fără a fi investită cu titlul definitivă şi irevocabilă şi fără a avea încuviinţarea instanţei pentru a fi încredinţată executorului judecătoresc“, a declarat Mihai Darie, vicepreşedintele Fundaţiei „Speranţa ’96“. „Vom avea nevoie de cel puţin doi oameni care să ducă sentinţa la Bucureşti. Unul singur n-o poate duce“, a spus Gheorghe Cotoros (76 de ani), unul dintre păgubiţi.


Ulterior, înarmaţi cu sentinţa vizată, păgubiţii vor merge la executorul judecătoresc pentru a-şi recupera banii de la cei 25 de condamnaţi în acest dosar, persoane fizice şi juridice, printre care Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, Gelsor, Sovinvest, CEC, AVAS. „Dacă aceste persoane sunt falite şi nu vom putea recupera prejudiciul, ne vom îndrepta împotriva statului“, a precizat Mihai Darie.


Deocamdată, păgubiţi trebuie să cheltuiască alţi bani pentru a-şi continua demersurile în justiţie. „Onorariul pentru executorul judecătoresc este între 5 şi 10 la sută din valoarea executată şi trebuie achitat înainte. Deşi acest onorariu va trebui suportat de debitor, până la urmă, acum noi trebuie să facem rost de cel puţin 10.500 de lei“, s-a plâns liderul de la „Speranţa ‘96“.

_____________

O ţeapă de 3 milioane de lei
Cei de la „Speranţa“ au identificat până acum în filele dosarului 287 de persoane din judeţul Neamţ care au fost păgubite în total cu suma de 790.000 de lei, dar susţin că numărul acestora este de aproape 1.200, iar paguba totală s-ar ridica la 3 milioane de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite