Pădurile nemţene, invadate de grătare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile ridicate i-au scos pe pietreni din casă. Zonele din jurul oraşului s-au umplut cu miros de mici şi cârnaţi.

Agitaţia cu pregătirile pentru ieşirea la iarbă verde s-a simţit încă de vineri după-amiază în magazinele din oraş. „Facem cumpărăturile de astăzi ca să nu mai pierdem vremea mâine dimineaţă când se vor forma cu siguranţă cozi“, a spua George Gherasim, un pietrean aflat la cumpărături. Bărbatul spune că o investiţie de 150 de lei asigură familiei sale, de patru membri, provizii suficiente de mici tradiţionali şi carne de fripturi pentru întreg weekend-ul. 

Lacurile, cele mai vânate 

Încurajaţi de temperaturile de peste 25 de grade, localnicii au ales să-şi petreacă primele două zile de mai în zonele pitoreşti din jurul oraşului. Preferate pentru evadarea din mediul urban sunt lacurile Pângăraţi şi Bâtca Doamnei ori poienile de pe cursul pâraielor Tarcău sau Bicăjel.

„Noi mergem spre Bisericani, unde găsim aer curat şi o panoramă foarte frumoasă a oraşului. E foarte relaxant să stai la iarbă verde cu un grătar încins şi să ai în faţă priveliştea oraşului văzut de sus“, spune tehnicianul Ionel Botezatu. În judeţ, pensiunile sunt ocupate de turiştii care au investit în minivacanţa de 1 şi 2 Mai.

După agitaţia sărbătorilor de iarnă, staţiunea Durău s-a înviorat din nou încă de vineri. „Avem deja cereri de la turişti din Iaşi şi Bacău. Cu 500 de lei oferim unei familii cazare şi masă în regim demipensiune două nopţi“, ne-a spus Ioana Tomescu, proprietarul unei pensiuni din Ceahlău.

Locuri cu zăpadă mare

Totodată s-a deschis sezonul drumeţiilor montane. „Vineri au urcat până la prânz grupuri de peste 100 de persoane la cabanele Fântânele şi Dochia“, a spus Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. Acesta le recomandă turiştilor care urcă pe Ceahlău să evite traseele pe la cascada Duruitoarea şi prin Poiana Maicilor, zone unde zăpada încă nu s-a topit şi există riscul producerii de accidente.

„Un grup de patru tineri din Iaşi a rămas blocat vineri în zăpadă, la jgheaburile de sub Ocolaşul Mare. Au apelat la 112 şi i-am recuperat de la «Clăile lui Miron». Stratul de zăpadă se va topi complet pe Ceahlău abia peste două-trei săptămâni“, avertizează şeful Salvamont Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite