PORTRET Sebastian Asmarandei, pompierul din Roman dublu medaliat la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Asmarandei
Sebastian Asmarandei

Sergentul major a adus României două distincţii la Jocurile Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor, bronz la aruncarea greutăţii şi aur la aruncarea ciocanului.

Prima participare a romaşcanului în competiţia sportivă destinată poliţiştilor şi pompierilor din întreaga lume a fost încununată de un succes neaşteptat. „Am plecat cu gândul la o medalie la proba de aruncare a ciocanului, dar m-am mai înscris şi la aruncarea discului şi a greutăţii“, povesteşte Florin Sebastian Asmarandei.


Concurs cu peripeţii


Uraganul Irene a dat peste cap şi programul concursului, iar proba de aruncare a ciocanului a fost împinsă pentru ultima zi a întrecerilor, atunci când era stabilită şi proba de aruncare a greutăţii. „Cu o zi înainte participasem la aruncarea discului, dar am făcut o întindere la umăr şi am abandonat tocmai pentru a putea participa la celelalte două probe. A doua zi dimineaţă am luat locul trei şi medalia de bronz la aruncarea greutăţii, cu un rezultat de 12 metri“, spune pompierul care deţine un record personal de 12,50 metri. Organizarea i-a dat însă de furcă sportivului care putea pierde şansa de a concura şi la aruncarea ciocanului.


„Ştiam că proba trebuia să fie după-amiază, iar când i-am întrebat pe arbitri mi-au spus că deja se aruncaseră două serii din patru. Prima din cele două aruncări care îmi mai rămăseseră am gândit-o ca încercare şi am dat 51,82 metri, după care, la a doua am aruncat în plasă“, povesteşte Florin Asamarandei. Deşi rezultatul era mult sub performanţele personale, aruncarea i-a adus locul întâi şi medalia de aur.


Cel mai bun an din carieră


Florin a început să facă sport de la 14 ani sub îndrumarea profesoarei Carmen Bolea (Iederan) de la Clubul Atletic Roman. După şase luni în care a practicat aruncarea greutăţii, tânărul s-a orientat spre o probă mai tehnică, aruncarea ciocanului. Din 2003 şi până anul acesta, cu o pauză în 2009 când a intrat la şcoala de subofiţeri, Florin şi-a bătut propriile recorduri şi a cucerit locuri pe podium la diferite categorii de vârstă, în campionatele naţionale de aruncări lungi sau în concursurile de Grand Prix. 

„Anul acesta a fost apogeul carierei mele pentru că am luat cel puţin locul trei la fiecare concurs la care am participat“, mai spune Asmarandei. La serviciu, are un program strict, cu 24 de ore de muncă şi trei zile libere. La Detaşamentul de Pompieri din Roman, sergentul major este şef de echipaj pe autospeciala de intervenţie, unde coordonează trei servanţi. „E prima maşină care pleacă la intervenţie, cu două tone de apă“, a încheiat pompierul.

întrebări şi răspunsuri


Care sunt obiectivele tale în sportul de performanţă?
Înainte de fiecare concurs îmi fixez ca obiectiv să fiu sănătos, să nu mă accidentez. Vreau să mă perfecţionez la tehnică şi la viteză. Dacă aş reuşi să am viteza campioanei Bianca Perie, şi rezultatele ar fi mult mai bune. 

Te-a marcat ceva în timpul misiunilor?
Chiar în primul an de şcoală, când făceam practica la ISU Iaşi am participat la stingerea incendiului la o locuinţă în care două fetiţe de 2 şi 7 ani au murit din cauza fumului. Un an mai târziu, am participat şi la misiunile de evacuare a oamenilor din comuna nemţeană Dămuc, localitate afectată de ploile torenţiale din vara lui 2009.  

ce-i place
Florin Asmarandei are pasiuni tot în zona sportului şi practică de câte ori are ocazia tenis de câmp, înot şi schi. „În fiecare iarnă merg pe Valea Prahovei şi fac schi pe pârtia de la Poiana Ţapului“, spune pompierul. Ascultă muzică de toate genurile, dar este atras mai mult de ritmurile de club.

ce nu-i place
Tânărului îi displace faptul că performanţele sportivilor nu sunt răsplătite pe măsura efortului lor şi îi mulţumeşte mamei sale că îl suţine pe el şi pe sora sa care are  rezultate la aruncarea discului.

profil
născut. 9 septembrie 1989, la Roman.
studii. Şcoala de subofiţeri „Pavel Zăgănescu“ Boldeşti. Este în anul II la inginerie economică, la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău.
familie. Este necăsătorit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite