PORTRET NEAMŢ Florin Pîclea: „Solidaritatea la noi apare doar în situaţiile limită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Pîclea
Florin Pîclea

Directorul filialei Neamţ a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie a ajuns să facă pasul spre voluntariat după mai bine de două decenii de activitate în domeniul industriei chimice.

Florin Pîclea a ajuns să coordoneze activităţile Crucii Roşii din Neamţ după ce a lucrat vreme de 26 de ani într-un domeniu cu totul diferit. Pasionat de ştiinţele exacte şi de laboratoare, a atins faza naţională a olimpiadei operatorului chimist şi a urmat cursurile Facultăţii de Tehnologie Chimică din Iaşi. S-a angajat apoi la fabrica de relon de pe platforma industrială Săvineşti unde, o vreme, a fost şef de depozit.


„Primeam vagoane întregi de produse chimice utilizate ca materii prime în industria de profil. Era un sector toxic pentru că manevram produse precum catalizatori sau sodă caustică“, îşi aminteşte bărbatul. După 26 de ani de activitate, Florin Pîclea a fost nevoit să-şi caute un alt drum în condiţiile în care noii proprietari ai fabricii au decis să restructureze personalul. „Nu m-am gândit niciodată că nu mă voi pensiona de la uzină, dar aşa au fost vremurile. Pentru mine a fost un şoc să-mi schimb domeniul de activitate după ce m-am pregătit atâţia ani şi am lucrat în industria chimică“, mai spune nemţeanul.


„A trebuit să iau totul de la zero“


Soarta i-a oferit oportunitatea de a se reorienta profesional, iar în 2002 a câştigat concursul organizat de Societatea Naţională de Cruce Roşie pentru postul de director al filialei de la Neamţ. „Am găsit sediul cu lacătul pe uşă şi a trebuit să iau totul de la zero. Trei ani mi-au trebuit să organizez aşa cum trebuie activitatea de voluntariat, dar am reuşit cu ajutorul colegilor din ţară şi al autorităţilor locale“, explică directorul filialei.


În primii ani de activitate se putea baza pe un număr redus de voluntari, în special din rândul pensionarilor şi al elevilor din anii terminali ai liceelor sanitare. În prezent, peste 50 de persoane din Piatra Neamţ şi din judeţ se mobilizează la acţiunile filialei. Cele mai importante şi vizibile sunt campaniile de ajutorare a semenilor loviţi de stihiile naturii, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani la inundaţii. „A fost o surpriză şi pentru mine în 2008, atunci când au venit convoaie întregi de transporturi mobilizate din ţară şi de Crucea Roşie eleveţiană şi ungară cu ajutoare pentru sinistraţii din Doljeşti, Adjudeni, Tămăşeni sau Ion Creangă. Baza noastră era de 80 de voluntari cu care mergeam, prin rotaţie, să ducem materiale de uz casnic şi alimente la oamenii loviţi de inundaţii“, povesteşte nemţeanul.


Un alt obiectiv specific al activităţii de Cruce Roşie este educaţia pentru sănătate a populaţiei. Concursul neîntrerupt de 34 de ani „Sanitarii pricepuţi“ şi cursurile organizate la sediul filialei din Piatra Neamţ au devenit deja de notorietate pentru nemţeni. „La ediţia de anul acesta a concursului «Sanitarii pricepuţi» au participat 30 de echipaje şcolare. Am acordat premii în bani şi am dotat 10 şcoli cu truse complete de prim ajutor“, mai spune Florin Pîclea.

întrebări şi răspunsuri


E uşor să vă găsiţi colaboratorii care să se implice în munca de voluntariat?
Nu e chiar facil, ţinând cont că e vorba de o activitate neretribuită şi solicită şi timp. De altfel, noi avem un slogan pentru cei care vor să se implice în activităţile de întrajutorare: «Donează timp şi disponibilitate de a oferi ceva». Sunt oameni cărora nu le pasă dacă un semen de-al lor a căzut pe stradă. Aceştia nu vor veni niciodată să facă voluntariat.


Când aţi observat că sunt românii solidari?
În perioadele de criză, de calamităţi naturale, oamenii sunt generoşi şi săritori. Din prea multă dorinţă de a ajuta au fost şi situaţii în care a trebuit să le explicăm unora că şi în această activitate trebuie respectate anumite reguli. Au fost cazuri în care ni se aduceau articole de îmbrăcăminte uzate sau murdare şi a trebuit să le explicăm oamenilor, cu tact, că acele bunuri vor ajunge la semenii lor.

ce-i place
Nemţeanului îi face plăcere să facă mişcare în aer liber şi să înoate în apele lacului Bicaz. „Provin dintr-o zonă de munte, de pe Valea Bistriţei, şi nu ratez ocazia să mă duc vara la cosit sau să practic activităţi agricole“, spune Florin Pîclea.

ce nu-i place
Cea mai mare neplăcere îi este provocată de oamenii care nu-şi respectă cuvântul dat. „Întâlnesc din ce în ce mai mulţi astfel de oameni pe care nu poţi conta, pare că e vremea «ţepelor»“, spune nemţeanul.

profil
născut. 1 mai 1956 în satul Rugineşti, comuna Hangu, judeţul Neamţ.
studii. Facultatea de Ştiinţe Economice la Univ. „Al.I. Cuza“ din Iaşi.
familie. Este căsătorit şi are trei copii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite