PORTRET/ Toader Şteţ - Creşte fotbalişti pentru Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toader Şteţ
Toader Şteţ

Antrenorul venit tocmai din Maramureş este de trei ani directorul Centrului de Copii şi Juniori la clubul de fotbal de la poalele muntelui Pietricica.

Toader Şteţ s-a născut în vestita localitate maramureşeană Săpânţa, unde se află „Cimitirul Vesel“, dar viaţa i-a purtat paşii prin mai toate regiunile ţării. Până la vârsta de 19 ani a trăit în Oltenia, în oraşul gorjean Motru, unde familia a fost nevoită să se mute cu serviciul.


„Comuniştii le-au confiscat bunicilor toată agoniseala. Tata a plecat în 1954 la Motru unde s-a angajat, iar mama l-a urmat după câţiva ani“, povesteşte profesorul Şteţ. El îşi aminteşte că vara mergea în vacanţă în Maramureş şi că acele momente erau cele mai frumoase.

Fotbal a început să joace la Minerul Motru, sub comanda antrenorului Ştefan Cârjan. Armata l-a ajutat să cunoască zona Banatului pentru că a continuat să evolueze la echipa Dinamo Timişoara, dar studiile l-au aruncat în celălalt colţ de ţară, în Moldova. „Chiar mă gândeam că aş vrea să merg undeva în ţară unde nu am mai fost. A contat şi faptul că la Bacău era echipa Ştiinţa în liga a II-a“, mai spune profesorul Toader Şteţ.

A pus pe picioare „Ceahlăul“
Traseul fotbalistic al lui Toader Şteţ a parcurs mai multe echipe, toate din judeţul Bacău: FC Oneşti, Letea Bacău, Textila Buhuşi şi CSM Borzeşti. „Aveam 29 de ani şi jucam în divizia B la Borzeşti când mi s-a propus să fiu antrenorul echipei, cu două etape înainte de finalul campionatului“, rememorează Şteţ prima experienţă de tehnician.

În 1992 Toader Şteţ a fost solicitat să facă echipă cu antrenorul principal Sdrobiş, în tentativa de promovare a FC Ceahlăul în Divizia A. „Cu mine au venit atunci de la Textila Buhuşi şi jucătorii Axinia I, Mihai Ionescu, Vrânceanu, Săvinoiu şi Grosu. Sdrobiş a plecat după prima parte a campionatului, eu am rămas secund şi am promovat cu Nelu Nunweiller antrenor  principal“, mai spune Şteţ. De atunci a activat mereu la clubul pietrean, cu scurte întreruperi, când a mai antrenat pe Oneşti sau Laminorul Roman.

Se ocupă şi de copii
În anul 2007, a fost solicitat să se ocupe de reorganizarea activităţii Centrului de Copii şi Juniori a clubului pietrean. „La început mi-a fost greu pentru că era o muncă total diferită de antrenorat. Trebuie să ai chemare, să fii şi un bun psiholog şi pedagog, să fii pasionat de lucrul cu tinerii”, spune directorul centrului în care activează acum peste 150 de copii şi 8 antrenori.

Profil
Născut. 5 februarie 1955, comuna Săpânţa,
judeţul Maramureş.
Studii. Institutul de Educaţie  Fizică şi Sport din Bacău.
Familie. Căsătorit,
are un băiat.

Întrebări şi răspunsuri
Antrenorul Florin Marin a încercat să facă la Ceahlăul o echipă doar cu tineri, dar rezultatele nu au venit. De ce?
Ideea lui Florin Marin era bună: să facem o echipă formată doar din copiii de aici. Dar jucătorii au făcut un salt prea mare de la liga a III-a în Liga I în mai puţin de trei ani. Greul a căzut tot pe ei. 
Cum funcţionează  centrul pe care îl coordonaţi?
Într-un an pot termina între 25 şi 40 de jucători cu tot cu promoţia de la Liceul cu Program Sportiv. Trebuie să avem grijă să-i îndrumăm pe aceşti tineri să joace la echipe din liga a III-a sau a II-a. Aici e cheia: ei trebuie să joace ca să nu se piardă.

Ce-i place
În puţinul timp liber de care are parte, profesorului Toader Şteţ îi place să evadeze la socrii, unde are în grijă o livadă cu 50 de pomi şi straturile cu legume. Se laudă cu doi câini din rasa dog german, care îl ajută să se relaxeze în plimbările prin pădurea din vecinătatea gospodăriei.

Ce nu-i place
Lui Toader Şteţ nu-i place răutatea oamenilor. De asemenea, nu poate suferi parvenitismul şi faptul că foarte mulţi semeni nu au „coloană vertebrală“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite