PORTRET/ Teodor Rotaru - Şahistul pasionat de cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Rotaru
Teodor Rotaru

Adolescentul este olimpic din clasa I la şah, iar în gimnaziu a obţinut numeroase premii la olimpiadele judeţene şi naţionale de matematică, fizică şi chimie.

Teodor Rotaru s-a apucat de „sportul minţii“ la vârsta de trei ani şi jumătate, iar primul profesor i-a fost chiar tatăl său. „Tabla de şah mi se părea o cutie interesantă, aşa m-a atras“, îşi aduce aminte adolescentul. La cinci ani, aflat pe drumul spre performanţă, a început să se pregătească cu profesorul Vasile Corduneanu în cadrul Palatului Copiilor. Rezultatele care au venit i-au confirmat ascuţimea minţii în jocul cu regi, dame sau nebuni. În clasa I, Teodor a fost prezent la prima olimpiadă de şah organizată pentru clasele I-VIII, unde a obţinut locul doi.

A bătut la şah o campioană naţională
„Şahul e cea mai frumoasă artă, chiar dacă trebuie să munceşti mult la început ca să-l înţelegi“, susţine Teodor. A jucat sute de partide, cu parteneri de diferite vârste, şi spune că la şah cel mai important este să reţii combinaţiile care te-au ajutat să câştigi.


Teo, aşa cum i se spune, nu a ratat nicio olimpiadă la şah din clasa a III-a şi a IV-a şi a început să se remarce şi la competiţii naţionale şi internaţionale. „Sunt deza-măgit că nu pot merge la multe concursuri. La toate aceste competiţii se plăteşte tot, cazare, masă şi nu-mi permit acest lucru“, spune adolescentul.


A jucat şah la finalele de la Predeal şi Amara cu cei mai puternici adversari din ţară. De curând, a reuşit performanţa ca, la câteva partide amicale, s-o învingă pe Denisse Sevastian, dublă campioană naţională la şah. Aceste rezultate îi dau speranţa lui Teo că, în viitor, va ajunge la categoria candidat maestru, numai că acest lucru este condiţionat de numărul de competiţii la care participă.
„Şahul m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea intelectuală. Îl recomand tuturor“, subliniază Teodor.

Rezultate de excepţie
În paralel cu „sportul minţii“, Teodor a fost atras şi de ştiinţele exacte, materia preferată fiind matematica. În clasele V-VIII nu a ratat nicio olimpiadă şi de fiecare dată s-a întors cu locul I.
La etapele naţionale, s-a evidenţiat cu locul II, medalie de bronz sau menţiune. Şi asta nu e tot, pentru că Teodor Rotaru este un nume care se regăseşte şi pe listele olimpicilor premianţi de la fazele naţionale de fizică şi chimie.

„La chimie am vrut să merg pentru că mi-am dorit să-i demonstrez tatei că pot. El este profesor de fizică“, completează liceanul. Când vrea să se relaxeze, adolescentul îşi aşterne gândurile pe hârtie, fie în proză, fie în poezie. Timp de trei ani a fost prezent în cadrul Cenaclului „Eurocultin“, la Şcoala nr.2.

Profil
Născut. 26 mai 1994,
Piatra Neamţ.
Studii. Este elev în clasa
a IX-a la Colegiul
Naţional
„Petru Rareş“.
Familie. Mai are
o soră.

Întrebări şi răspunsuri
Cât timp acorzi studiului pe zi?
Cât pot. Învăţ patru-cinci ore pe zi peste programul de la şcoală şi teme. Pot să spun că am timp şi pentru alte activităţi, dar te oboseşte foarte mult un astfel de ritm. Matematica mi-a plăcut mult de mic, iar la fizică şi chimie cel mai mult contează aparatul matematic. 
În ce domeniu ţi-ar plăcea să lucrezi?  
Nu ştiu, încă nu-mi dau bine seama ce vreau, poate mai târziu. Mi-ar plăcea să lucrez în cercetare, dar la nivel înalt. Ştiu că e foarte greu, dar mi-ar plăcea, ca orice om, să-mi câştig existenţa din ceva la care să muncesc cât mai puţin.

Ce-i place
Lui Teodor îi plac mult comediile, iar timpul liber şi-l petrece la calculator. „Îmi place să joc şah, whist şi să stau pe messenger. Îmi face plăcere să merg la teatru şi să mă întâlnesc cu prietenii“, spune adolescentul. Îi place să doarmă şi să asculte muzică clasică.

Ce nu-i place
Îi displac atitudinile nerespectuoase ale oamenilor şi faptul că în România performanţa se face în condiţii grele. „Nu-mi place că nu mai pot citi o carte, mai nou nu mă mai atrage“, este sincer Teodor. Detestă oamenii care se lasă manipulaţi şi trăiesc sub efectul „turmei“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite