PORTRET/ Mihaela Mereuţă - Vrea să lucreze ca funcţionar la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanca lucrează la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu“ de 15 ani. A participat la zeci de cursuri de formare şi workshop-uri.

Mihaela Mereuţă şi-a dorit întotdeauna să se specializeze. A obţinut calificări în managementul bibliotecii, în ştiinţa informării, relaţii publice şi comunicare, IT sau informare europeană.
„Nu mi s-a părut niciodată prea mult, dacă ţi se cere o informaţie, trebuie să ştii să o oferi“, consideră Mihaela Mereuţă. În perioada 1989-1994 a lucrat la Spitalul Judeţean de Urgenţă ca registrator medical. Spune despre acea perioadă că a fost „una frumoasă, în care am cunoscut oameni în slujba altor oameni“.

Bibliograf în probleme europene
A finalizat Facultatea de Istorie din Bucureşti şi Facultatea de Drept „Al. I. Cuza“ din Iaşi, a făcut master în Studii europene, specializarea Drept european, şi a urmat şi cursul Managementul instituţiilor publice.  La 26 de ani a fost angajată la Biblioteca Judeţeană, iar în paralel a fost şi profesor asociat de Istorie la cinci instituţii de învâţământ din oraş.

O tentează Curtea Internaţională de Justiţie
Din 1997 a preluat frâiele compartimentului Centrul de Informare Comunitară. Nu a ratat participarea la vreun curs de formare profesională, având la activ zeci de astfel de specializări. Cheia succesului pentru Mihaela Mereuţă o reprezintă informarea şi specializarea continuă. „În zilele noastre, rolul bibliotecii este foarte complex. De aceea, trebuie să fiu informată să pot oferi date cât mai exacte“, spune Mihaela. În 1999 se pregătea în Finlanda, la Helsinki, în programul de Management al Bibliotecii. 

Totodată, a organizat zeci de seminarii cu tematici diverse în istoria construcţiei europene, a drepturilor copiilor şi în civilizaţie europeană. „Şansa acestei ţări este investiţia în oameni“, crede Mihaela Mereuţă, cea care se „hrăneşte“ zilnic cu informaţie. De-a lungul timpului, Mihaela a coordonat trei proiecte PHARE. Aceasta îşi doreşte ca, într-o bună zi, să poată lucra ca funcţionar la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Profil
Născută. 12 iunie 1968, Târgu Neamţ.
Studii. Facultatea de Drept, Universitatea
„Al. I. Cuza“ Iaşi.
Familie. Este necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Cum sunt anii petrecuţi la bibliotecă?
Sunt 15 ani, pot să spun că nu mi-am dat seama când au trecut. Nu credeam că voi rămâne atât de mult la Biblioteca Judeţeană. Oricum, nu am ales întâmplător să vin aici. Speram să se înfiinţeze un serviciu bibliografic care ar avea ca scop cercetarea bibliografică şi instituţiile locale.
 
Biblioteconomia este un domeniu greu? 
Nu mi se pare a fi un domeniu greu, ci unul dinamic, care te motivează să fii în actualitate. Dacă nu am timp câteva zile să citesc ce se întâmplă peste hotare, am senzaţia că rămân în urmă.

Ce-i place
Mihaelei îi place să citească şi să se informeze continuu. „Mă interesează ce se întâmplă în relaţiile internaţionale şi în politica externă. Îmi place să călătoresc pentru a face comparaţii între culturi, civilizaţii şi sisteme politice“, spune bibliograful. Iubeşte oamenii, animalele şi plimbările în aer liber.

Ce nu-i place
Nu-i place atunci când oamenii tind să-şi pună în valoare mai mult defectele decât calităţile şi detestă ipocrizia. „Nu-mi place când cineva impune în forţă o anumită decizie, care afectează pe cei din jur. De asemenea, mă deranjează când văd cetăţeni în instituţii publice ignoraţi şi umiliţi“, adaugă Mihaela.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite