PORTRET/ Dumitru Năstasă: „Sănătatea e în grădină şi-n natură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmacistul toxicolog Dumitru Năstasă
Farmacistul toxicolog Dumitru Năstasă

Farmacistul este inspector sanitar de stat şi conduce de 18 de ani Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ. A pregătit 1.600 de absolvenţi.

Dumitru Năstasă  a pornit pe calea afirmării medicale dintr-o întâmplare. După ce a absolvit Liceul „Mihail Sadoveanu“ din Borca, a întrerupt studiile timp de patru ani, perioadă în care a lucrat în mină şi a făcut armata. „Am prins perioada când ruşii au invadat Cehoslovacia şi, pe lângă cele 14 luni de stagiu militar, am mai făcut încă cinci luni“, îşi aminteşte farmacistul.


Un an a predat chimie elevilor din comuna Borca, după care a intrat la Facultatea de Farmacie din Iaşi. După finalizarea studiilor, el a profesat timp de şase ani  în Piatra Neamţ. „Nu era o meserie lejeră pentru că se punea accent pe receptură şi pe reţete magistrale: medicul prescria o formulă, iar farmacistul prepara în receptură siropuri, unguente, supozitoare, infuzii sau prafuri“, povesteşte Dumitru Năstasă. În zilele noastre, la foarte puţine farmacii din oraş se mai practică această metodă. Cariera profesională a farmacistului nemţean a continuat în anii ’80 la Laboratorul de toxicologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.

Mentor pentru tinerii asistenţi de farmacie
„M-am ocupat cu activitatea de recoltare şi dozare a toxicilor din mediul de viaţă şi de muncă, precum şi cu determinări în suspiciuni de intoxicaţii sau crime“, detaliază specialistul. Începând din toamna lui 1990, el a decis să predea la catedră, la Şcoala Postliceală Sanitară deschisă în acel an în Piatra Neamţ. Doi ani mai târziu a devenit directorul instituţiei, la care au absolvit, în cele două decenii, peste 1.600 de asistenţi.


„Cursanţii au fost pregătiţi în specialităţile asistent medical generalist, de farmacie, de laborator, medico-social, de igienă şi sănătate publică“, precizează Dumitru Năstasă. Acum şcoala are 40 de specialişti şi 360 de cursanţi, iar directorul este mândru că mulţi dintre absolvenţii cărora le-a predat cursuri de farmacologie şi farmacotoxicologie au ajuns să profeseze în toate colţurile lumii. „Am reuşit ca din 2008 să echivalăm diplomele asistenţilor medicali în Comunitatea Europeană“, precizează farmacistul.


În paralel, din anul 2006, Dumitru Năstasă activează şi ca inspector sanitar de stat în cadrul Direcţiei de Control în Sănătate Publică. „Întrucât am iubit profesia, activităţile mi s-au părut un hobby, iar când îţi satisfaci un hobby, nu oboseşti“, a dat o „reţetă“ de viaţă Dumitru Năstasă.

Profil
Născut. 16 iulie 1948,
comuna Borca, jud. Neamţ.
Studii. Facultatea
de Farmacie, Iaşi.
Familie. Divorţat,
are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Ce preocupări aveţi în ultima perioadă?
Sunt preocupat de conştientizarea publicului faţă de pericolul potenţial reprezentat de E-urile alimentare. Încerc să atrag atenţia asupra riscurilor consumului de droguri, inclusiv plante etnobotanice. Un alt pericol îl reprezintă consumul nejustificat de medicamente.
Ne putem apăra de aceste pericole?
Singurul mod este să ne apărăm singuri, să ne autoapărăm prin cunoaşterea reală a fenomenelor, prin informare şi educaţie. Sănătatea populaţiei nu e generatoare de profit nici pentru medici, nici pentru industria de medicamente. „Cheia“ sănătăţii e în grădina de acasă şi-n natură. 

Ce-i place
Îi place să-şi petreacă timpul liber la pescuit şi să şofeze. „Am făcut recent un drum Piatra Neamţ – Timişoara fără să mă opresc. Am şi o poziţie comodă la volan pe care mi-a recomandat-o cineva şi de regulă, când conduc, nu obosesc“, spune farmacistul.

Ce nu-i place
S-a declarat duşman al consumului de băuturi alcoolice şi al celor care sunt cuprinşi de acest viciu. „Urăsc alcoolul şi beţivii. Mi-am pierdut mulţi prieteni din cauză că nu beau“, spune cu umor farmacistul Năstasă. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite