PORTRET/ Alina Boroeanu - Merge cu halterele spre Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de numai 17 ani este singura din oraş care a făcut o pasiune pentru acest sport. A obţinut performanţe după numai cinci luni de antrenament.

Adolescenta este eleva Liceului cu Program Sportiv din Piatra Neamţ şi a fost pasionată de mişcare încă din copilărie. „M-am bucurat şi de sprijinul familiei, având în vedere că ambii părinţi au făcut sport. Cu toate acestea, nu mi-au impus niciodată spre ce să mă îndrept şi m-au lăsat să aleg“, îşi aminteşte Alina. Totuşi, părinţii au trăit un şoc atunci când au aflat că fiica lor cea mică, care activase în echipa de volei a şcolii în ultimii cinci ani, s-a transferat la grupa de haltere.

„Tata nu m-a crezut“
„Mama m-a încurajat, dar tata nu m-a crezut. Nu am mai rămas la volei pentru că în cinci ani nu am obţinut niciun rezultat care să mă facă remarcată“, spune eleva. În schimb, halterele au trezit în Alina puterea de a lupta pentru titluri şi setea de medalii. „Nu am crezut niciun moment că mă pot lupta cu tineri de categoria mea care au ani de antrenament în spate. Se pare că mi-am dorit prea mult să câştig şi am reuşit“, a comentat Alina despre succesul obţinut la Campionatul Naţional de Cadeţi de la Oneşti, respectiv locul III. Reuşita ei i-a impresionat pe profesori deoarece a venit după doar cinci luni de antrenament

„Totul este echilibrat“
Pentru Alina, halterele au devenit un mijloc de a cunoaşte oameni şi de a promova numele oraşului în ţară. „Nu vreau să mai fac alt sport. Îmi place să fac haltere şi mă motivează mult să ştiu că am talent şi că pot reuşi. Ţelul meu este să ajung la Mondiale şi mai apoi să devin antrenoare“, spune Alina.

Adolescenta a reuşit la Oneşti să ridice la stilul smuls 41 de kilograme şi să arunce alte 61. Până la Mondiale, sportiva se pregăteşte pentru  Finala Campionatului Naţional de la Bucureşti care va avea loc peste mai puţin de două luni.

„Vreau să mă calific şi la Bucureşti şi la Galaţi, unde o să mai participăm la o competiţie naţională. Pentru mine este o plăcere să mă antrenez pentru că este mai uşor decât mă aşteptam. La volei simţeam dureri de spate şi la genunchi, dar la haltere este bine şi mă simt în formă. Totul este echilibrat“, a spus în final tânăra halterofilă.

Profil
Născută.
26 decembrie
1993, Neamţ.
Studii. Elevă la Liceul
cu Program Sportiv,
Piatra Neamţ.
Familie. Are o soră.

Întrebări şi răspunsuri
Consideri că halterele sunt un sport periculos?
Înainte aveam părerea asta şi nu concepeam că o fată poate ridica atâtea kilograme fără să simtă durere sau oboseală. Secretul stă în antrenament. Pe mine antrenorul m-a ajutat enorm. Contează foarte mult şi talentul. 
Care este alternativa la o carieră de halterofil?
Dacă nu voi putea antrena mai departe, atunci când nu o să mai merg la competiţii mi-ar plăcea să devin poliţist. Este un vis din copilărie pe care aş vrea să-l urmez pentru că sportul nu poate fi practicat decât până la maxim 30 de ani, după care este greu să găseşti un loc de muncă. Plus că sunt o fire justiţiară.

Ce-i place
Adolescenta iubeşte natura, vremea călduroasă şi plimbările în aer liber. „Reuşesc să mă încarc cu energie pozitivă de fiecare dată când ies în natură. Cel mai mult îmi place muntele“, spune convinsă Alina.

Ce nu-i place
Sportiva evită să fie înconjurată de oameni leneşi sau de tineri cu preocupări dubioase. Îşi petrece mult timp în sala de sport şi încearcă astfel să dea un exemplu tinerilor de vârsta ei. „Îmi plac oamenii care muncesc“, mai precizează Alina.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite