PORTRET/Daria Munteanu La 11 ani, are deja expoziţie proprie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetiţa pictează încă de la 3 ani şi se mândreşte cu sute de lucrări. În plus, a descoperit că iubeşte să scrie şi este aproape de a finaliza primul ei roman.

A descoperit desenul la 3 ani, atunci când a primit în dar de la părinţi primele acuarele. „Am început să desenez animăluţe, inimioare şi flori“, povesteşte artista. „Cel mai mult îmi place să pictez portrete, oamenii mă inspiră“ explică Daria. Fetiţa spune că pictează de fiecare dată când are inspiraţie, la propriul atelier de lucru de acasă. Are deja în colecţie zeci de portrete, unul făcut special pentru mama ei şi o caricatură a tatei.

Expoziţie personală vernisată anul trecut
În urmă cu doi ani, Daria a început să ia lecţii de desen şi pictură. „Am învăţat multe de când am început să lucrez cu profesorii mei, în mod special noi tehnici“, spune pictoriţa. Are sute de lucrări care-i poartă semnătura, motiv pentru care şi le-a prezentat în trei expoziţii mai mici, vernisate în cadrul şcolilor la care învaţă. 

Lansarea oficială a Dariei a avut loc anul acesta, în preajma Sărbătorilor de Paşte. „Am fost foarte emoţionată când am văzut aşa mulţi oameni alături de mine. Îi datorez acestă expoziţie bunicii mele“, spune fetiţa. Atunci când este invitată, nu ratează participarea la expoziţiile artiştilor consacraţi din Neamţ. Preferaţii ei sunt pictorii Dumitru Bezem, Laurenţiu Dimişcă şi Iulia Hălăucescu.

Premiată la câteva concursuri de desen, Daria a fost impulsionată să continue munca. În 2008, a obţinut locul I la Festivalului Fructelor de Pădure şi alte două premii III la Concursul Naţional de Iconografie „Icoana, poartă spre cer“, organizat la Piatra Neamţ. „Nu mă gândesc să devin pictoriţă, dar mi-ar plăcea să fiu designer vestimentar“, completează Daria.

Scrie literatură pentru copii, dar şi poezii 
La 6 ani şi-a dat seama că este atrasă şi de muzică şi a urmat cursuri de canto la clubul „Alegria“. „Mi-ar plăcea foarte mult să cânt. Îl apreciez pe Michael Jackson pentru că este artistul perfect“, crede Daria Munteanu. În plus, din clasa a II-a, artista scrie poveşti pentru copii şi poezii. Mai mult decât atât, fetiţa lucrează deja la primul ei roman care prezintă o lume a zânelor.

„Am scris până acum 12 pagini pe calculator şi dacă iese bine, vreau să-l public“, adaugă micuţa. Una dintre poeziile preferate ale Dariei se intitulează „Fericire“ şi, într-una din strofe, enunţă cum ar fi viaţa fără acest sentiment.

Profil

Născută. 18 decembrie 1998, în Piatra Neamţ.
studii. Elevă în clasa a IV-a
la Şcoala Nr. 10
din Piatra Neamţ.
familie. Singură
la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce îţi place cel mai mult din tot ceea ce faci?
Cel mai mult îmi place să cânt. Nu ştiu de ce, pur şi simplu simt bucurie şi mă descarc. Mi se pare mai distractiv să cânt. Îmi place să pictez şi să scriu, dar muzica mă atrage în mod deosebit. 
Crezi că e grea viaţa de artist?
Nimeni nu mă obligă să fac ceva. Dacă nu mi-ar plăcea, nu aş avea ce povesti. Poate peste câţiva ani am să continui activităţile pe care le-am început. Vreau să scriu în continuare şi să pictez, dar nu să devin pictoriţă. Am auzit că pictorii trăiesc într-o lume a lor şi nu vreau asta.

Ce-i place

Daria iubeşte animalele, în mod special căţeii. Are acasă un bichon polonez, pe care-l consideră prietenul ei cel mai bun. „Îmi place să citesc despre fiinţe fantastice şi, când am timp, mă plimb cu rolele în parc“, povesteşte micuţ

Ce nu-i place

Nu agrează oamenii trădători şi detestă să fie trezită din somn, mai ales dimineaţa. „Nu-mi place minciuna şi să citesc lecturi obligatorii. Nu-mi place să mi se impună ceva“, explică fetiţa. Daria nu mănâncă salată boeuf şi supă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite