PORTRET/ Răzvan Sabău - „Free-running-ul îmi dă o stare de libertate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul practică un sport foarte popular în Occident, care presupune alergarea cu sărituri peste obstacole, în mediul urban.

Răzvan Sabău a descoperit un nou sport, pe care-l practică alături de prietenii lui. Free-running-ul este „importat“ din Franţa şi include mai multe sporturi, cum ar fi gimnastica sau atletismul.
„Free-running-ul cuprinde stilul parkour, care presupune deplasarea dintr-un punct în altul cât mai repede posibil. De asemenea, mai este un stil numit triking care presupune cam acelaşi lucru, dar cu elemente cât mai spectaculoase“, explică adolescentul.


Pietreanul a învăţat acest sport în urmă cu doi ani, după ce a cunoscut nişte prieteni care-l practicau. „Prima dată când am văzut practicanţi ai acestui sport mi s-a părut ceva fantastic. M-a atras în mod special mişcarea liberă şi faptul că poţi să te mişti fără un traseu deja stabilit“, povesteşte sportivul.

Oferă spectacole de stradă
Fiind practicant de free-running de doi ani, Răzvan a trecut peste perioada de acomodare şi acum explorează noi stiluri. Cel mai greu este parkour-ul pentru că, după opinia adolescentului, trebuie să înveţi cum să te mişti şi să improvizezi.

„Sunt sute de mişcări pe care le poţi adopta în cadrul traseului. La parkour se aleargă între blocuri, sari peste anumite ostacole, cum ar fi mese, bănci, urci ziduri sau te caţări în pomi“, mai spune Răzvan. El face parte, alături de alţi opt tineri, dintr-o formaţie de free-running, „Periferia 15“. Ei au oferit deja demonstraţii publicului în cadrul spectacolului „Măşti“, de la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“. „Fiind un sport spectaculos, suntem solicitaţi să facem demonstraţii chiar şi la petreceri private“, spune Răzvan.

Dansator cu „Papion“
În 2009 Răzvan şi-a dat seama că dispune şi de abilităţi artistice.  A fost solicitat de o colegă să se înscrie în trupa de dans free-style de la Palatul Copiilor.„Mi s-a părut interesant şi trebuie să recunosc faptului că-mi plac lucrurile noi. Prima dată, ca stil de dans mi s-a părut greu, dar nu imposibil să-l învăţ“, adaugă adolescentul. Pietreanul a şi găsit puncte comune între free-running şi stilul de dans free-style, şi anume mişcările de gimnastică. „Stilul de dans free style se bazează pe gimnastică şi sincronizare“, mai povesteşte dansatorul.
Trupa de dans din care face parte se numeşte „Papion“ şi a avut deja reprezentaţii la diverse evenimente culturale şi artistice.


În plus, Răzvan se pregăteşte de o competiţie internaţională, care se va desfăşura luna viitoare la Vaslui. „Dansul este pentru mine mai mult decât o pasiune. Mă detensionează dacă sunt nervos, prin dans am posibilitatea să mă relaxez“, concluzionează Răzvan. Visează să fie coregraf peste hotare, dacă este posibil la MTV, la show-ul  „American best dance crew“.

Profil
Născut. 23 august 1995, Piatra Neamţ.
Studii. Elev în clasa a VIII-a, Şcoala „Daniela Cuciuc“
din Piatra Neamţ.
Familie. Mai are o soră.

Întrebări şi răspunsuri
La ce carieră visezi? 
Mi-ar plăcea foarte mult să am o carieră în calitate de coregraf. Mi-ar plăcea să am prilejul să pot învăţa şi pe alţii tainele dansului. Stilurile mele de dans preferate şi la care mă simt cel mai bine pregătit sunt salsa şi street. Dacă nu voi fi coregraf, aş vrea foarte mult să activez ca profesor free-runner. Acesta este un sport energic, îţi dă o doză de adrenalină, ai nevoie de concentrare şi un fizic adecvat.
Cum te pregăteşti pentru tipul acesta de sport?
Înainte de un traseu free-running e necesar să fac încălzire. Lucrez în mod special muşchii abdominali, picioarele şi mâinile. Acest sport nu presupune decât curaj şi dexteritate în mişcări.

Ce-i place
Răzvan este pasionat de dansuri. Îi place mult genul new style, care presupune mişcări pe ritmuri R&B şi hip-hop. „Când am timp liber îmi place mult să desenez. Graffiti este un stil pe care l-am descoperit în urmă cu doi ani, împreună cu prietenii mei“ spune adolescentul.

Ce nu-i place
Nu agreează pisicile pentru că este alergic la ele şi detestă matematica. „Nu mănânc legume pentru că nu-mi plac şi mâncărurile fast food“, mai spune Răzvan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite