Neamt: PORTRET / Elena Stănescu, Croitoreasa fustelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: PORTRET / Elena Stănescu, Croitoreasa fustelor
Neamt: PORTRET / Elena Stănescu, Croitoreasa fustelor

Femeia de 32 de ani are în spate o viaţă de telenovelă: a obţinut acordul staborului ca să divorţeze şi îşi creşte cei trei copii confecţionând fuste tradiţionale ţigăneşti.

Tânăra femeie nu se ruşinează de trecut şi nici nu regretă drumul pe care şi l-a ales în viaţă, deşi a trebuit să facă faţă în dese rânduri prejudecăţilor şi tradiţiilor comunităţii rrome.


Cel mai greu i-a fost în urmă cu 11 ani atunci când, nemaisuportând tratamentul soţului, a cerut divorţul, deşi ştia că în legea etniei nu este permis. „Le aveam atunci pe fete şi eram gravidă cu băiatul, dar nu mai suportam bătăile soţului care venea beat acasă. S-a strâns staborul nostru, cu bulibaşa Victor, şi s-a dezlegat căsătoria“, povesteşte Elena Stănescu. La 21 de ani, femeia a început o nouă viaţă.

Talent moştenit de la bunică şi transmis fetelor


Lenuţa, aşa cum o strigă vecinii de pe strada Mărăşti din cartierul Gara Veche, a fost fascinată de meseria de croitoreasă încă de mică. „Când aveam vreo şapte ani, o urmăream pe bunica în timp ce cosea fuste la o maşină veche, nemţească. De pe la 11 ani am început singură să-mi fac zestrea pentru măritiş şi am cusut zeci de fuste şi pernuţe până la 15 ani, când am făcut nunta“, îşi aminteşte femeia.


Talentul l-a transmis mai departe, iar fata cea mică intră din toamnă la Liceul „Dimitrie Leonida“, secţia Textile şi Pielărie. „Eu voiam să ajung un designer cunoscut, dar fata mea chiar are talent şi cred că o să-mi îndeplinească ea visul“. 

Face fuste plisate pentru femeile gaborilor


Elena ştie că este una dintre puţinele croitorese din ţară care mai face manual fuste tradiţionale ţigăneşti, cunoscute sub numele de „plisate“ sau „o mie şi una de pliuri“. „La o fustă intră zece metri de material şi încă cinci pentru şorţ. E multă migăleală şi, pentru că nu am presă, trebuie să le fac cu aburul de la fierul de călcat. Fustele sunt purtate mai mult de femeile gaborilor, cum le zice ţiganilor unguri“.


Dar moda e schimbătoare şi femeile cer acum fuste „mai româneşti“ sau model „gipsy“. „Sunt tot fuste înflorate şi foarte colorate, dar mie nu îmi plac pentru că eu prefer mai simple, în alb şi bleu”.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te-a privit comuni-tatea după ce ai divorţat?
E.S.: La început, părinţii nu m-au vrut înapoi pentru că le făcusem o mare ruşine, dar m-au primit până la urmă. Am cerut la Primărie să muncesc şi vreo doi ani am dat cu mătura prin oraş, la salubritate. Nu mi-a fost ruşine chiar atunci când, după prima zi de muncă, am apărut într-o poză pe prima pagină într-un ziar.

Croitoria e atât de profitabilă cât să-ţi ajuţi toată familia?
E.S.: De ceva vreme sunt tot mai puţine comenzi, multe înainte de nunţi sau ocazii. Am făcut şi un curs PHARE organizat de Primărie cu vreo doi ani în urmă. Acum mi-am făcut o firmă de confecţii metalice de care se ocupă tata, dar vreau să muncesc şi în domeniul ăsta.


ce-i place
Elena Stănescu spune că cea mai mare plăcere este să meargă duminica la biserică şi să citească „toate cărţile de credinţă“ care îi pică în mână. „Îmi mai place să gătesc, prăjituri mai ales, şi stau mult la bucătărie“.

ce nu-i place
Nu e atrasă de programele de la televizor şi urăşte minciuna şi, de înţeles, orice e legat de alcool. „Îi detest pe oamenii care beau băuturi alcoolice“, spune femeia.

născută 21 decembrie 1976, Piatra Neamţ
educaţie patru clase primare şi un curs de croitorie
experienţă de 10 ani croieşte fuste ţigăneşti
familie divorţată, trei copii

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite