O nouă modă printre tinere: măritiş sub 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Direcţia Copilului s-au primit luna trecută nouă cereri din partea fetelor pentru obţinerea dispensei de căsătorie. În 2009 s-au măritat 74 de puştoaice. 

Sărăcia, dorinţa de  a fugi de acasă, graviditatea sau naşterea unui copil sunt principalele cauze pentru care adolescentele se căsătoresc în număr din ce în ce mai mare înainte de a termina liceul.


„M-am căsătorit la 16 ani“


„De la începutul acestui an am avut nouă solicitări din partea minorelor care au vrut să obţină dispensa pentru a se căsători, iar în 2009 au fost 74 astfel de situaţii“, ne-a declarat Mihai Hanganu, şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ. Potrivit acestuia, s-au înregistrat cereri doar din partea fetelor. „Nu am avut niciun minor băiat care să vină la noi pentru acest acord“, a adăugat Mihai Hanganu. Loredana Mocanu a împlinit de curând 18 ani, dar poartă deja verighetă şi are o fetiţă de şase luni.

„M-am căsătorit la 16 ani, din dragoste. Soţul meu este cu 10 ani mai mare, iar mama nu a fost de acord, dar a acceptat în cele din urmă. Acasă la mine nu era uşor, deoarece mama creştea singură şase copii. M-am măritat şi am născut şi un copil“, a povestit Loredana. Reprezentanţii de la DGASPC susţin că multe adolescente ajung în faţa ofiţerului Stării Civile deoarece sunt gravide sau au născut fără a fi măritate.


În 2009, numărul minorelor care au născut a fost de 87,  cu şase mai mult decât în anul anterior. Cea mai tânără mămică din ultimii cinci ani a fost o fetiţă de 12 ani. „Riscurile la care se supun aceste tinere sunt numeroase: de la imposibilitatea de a duce sarcina până la capăt până la avortul spontan ori o naştere prematură“, a spus dr. Georgeta Vintea, şefa Secţiei obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean Neamţ.


Deşi sunt părinţi care nu sunt de acord la început cu măritişul fetelor lor, în cele din urmă încuviinţează viitoarea căsătorie. „Toate fetele care au cerut acordul pentru a se căsători au venit însoţite atât de viitorii soţi, cât şi de familie. Noi le asigurăm oricum şi consiliere psihologică înainte de a le da această dispensă“, a mai precizat reprezentantul DGASPC.


Acte pentru dispensă


Pentru a primi dispensa, solicitantul trebuie să depună la DGASPC Neamţ un dosar care trebuie să conţină o cerere, declaraţiile părinţilor minorului privind acordul în vederea încheierii căsătoriei, ancheta socială efectuată de primăria de pe raza de domiciliu a solicitantului, avizul medical, certificatul de naştere al solicitantului şi cărţile de identitate ale viitorilor soţi. Dispensa obţinută de la Protecţia Copilului conferă minorului dreptul de a se prezenta în faţa ofiţerului de stare civilă.

Reglementări legale
Conform Codului Familiei, bărbatul se poate căsători numai dacă a împlinit vârsta de 18 ani, iar femeia numai dacă a împlinit 16 ani. Cu toate acestea, pentru motive temeinice, se poate încuviinţa căsătoria femeii care a împlinit 15 ani, dar numai în baza unui aviz de la medic. Fetele sub 18 ani au nevoie de o dispensă de la Direcţia de Protecţie a Copilului de pe raza localităţii  în care domiciliază.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite