Nota de plată pentru şantierele din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin bugetul local se achită o treime din valoarea totală a proiectelor derulate din banii Uniunii Europene pe Cozla, la Curtea Domnească, pasajul subteran sau pe Cuejdi.

Din cele 161 de milioane de lei cât însumează cele patru proiecte europene, 54 de milioane, adică o treime, trebuie asiguraţi din bugetul local. Raportat la cei aproape 50.000 de plătitori de taxe şi impozite, investiţiile în derulare trebuie finanţate de fiecare pietrean cu 1.000 de lei.

Trei din cele patru şantiere sunt deschise în zona centrală, în timp ce lucrările la dezvoltarea infrastructurii turistice de pe Cozla sunt ferite de agitaţia oraşului. Unul din cele mai vizibile fronturi de lucru este lângă Turnul Clopotniţă al lui Ştefan cel Mare, unde se derulează proiectele de restaurare şi punere în valoare a zonei istorice, respectiv cel de construire a pasajului rutier subteran. Cele două şantiere înghit 60 de milioane de lei, din care 11 trebuie asiguraţi din bani publici. „Dacă partea de circulaţie rutieră sperăm să fie gata până la venirea zăpezii, lucrările finale se vor întinde până în vara anului viitor“, spune Bogdan Puşcaşu, administratorul public al oraşului.

Pentru proiectul de pe Cozla, care costă 58 de milioane de lei, Primăria pune 35 de milioane de lei pe lângă fondurile de la UE. Cu aceşti bani trebuie făcut un patinoar, o pârtie de schi pentru avansaţi şi una pentru începători. În acelaşi proiect sunt prevăzute amenajarea a 4 kilometri de traseu pentru drumeţie şi modernizarea drumurilor de acces către vârful muntelui Cozla „Sperăm să prelungim sezonul turistic tot anul, nu numai iarna“, susţin edilii.

Sunet de pichamăr pe albia Cuejdiului
Din această primăvară, pietrenii care locuiesc la blocurile situate de o parte şi de alta a pârâului Cuejdi trebuie să dea dovadă de multă răbdare pentru a suporta disconfortul şantierului de sub geamuri. Acesta va fi deschis cel puţin până în vara lui 2012, atunci când constructorul s-a angajat să finalizeze acoperirea cu platforme de beton a pârâului pentru crearea a 151 de locuri de parcare. „Ştim că vor fi probleme cu circulaţia în zonă, dar e un proiect benefic. Dacă s-ar fi putut să fie gata ieri, era ideal“, a spus primarul Gheorghe Ştefan.

Firme din toată ţara lucrează la Piatra Neamţ

Cel mai mare contract de lucrări, în valoare de 58,3 milioane de lei, este împărţit de o asociere între şase firme din domeniul construcţiilor. Pe lângă cele trei societăţi locale (Moldocor, TLSIT şi Asiri International), în şantierul de pe muntele Cozla sunt implicate şi firme din Bacău (Energofor SRL), Hundeoara (Acomin S.A.) şi trustul italian Leitner S.P.A.

Pentru cei 42 de milioane de lei investiţi în amenajarea pârâului Cuejdi lucrează societatea de Construcţii Instalaţii şi Montaj (SCIM) Constanţa. La şedinţa de lansare, reprezentantul firmei constănţene şi primarul Ştefan au ţinut să dezmintă speculaţiile privind o eventuală legătură politică de care a vorbit mass media centrală.

Două firme cu greutate, Romconstruct Holding (controlată de fostul acţionar al echipei Dinamo, Vasile Turcu) şi SCTB Bucureşti, au câştigat licitaţiile de lucrări la proiectele de la Curtea Domnească (29,5 milioane de lei), respectiv la pasajul rutier subteran (31,3 milioane de lei).

Alte două şantiere de lucrări pe proiecte cu finanţare europeană au fost închise în această vară după doi ani de lucrări. La acestea au lucrat angajaţi ai Societăţii Consiliului Judeţean de Drumuri şi Poduri DRUPO SA  şi  ai firmei lui Costel Căşuneanu, PA&CO Internaţional.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite