Nemţenii se luptă din nou cu apele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din judeţul Neamţ care au casele în apropierea cursurilor de apă au retrăit, în acest weekend, momentele de coşmar din anii trecuţi.

Avertizarea de Cod Galben de inundaţii emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor i-a mobilizat pe angajaţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă de pe raza judeţului, care au asigurat supravegherea permanentă a cursurilor de ape în scopul evitării blocării lor cu materiale plutitoare.

Din cauza creşterii debitelor peste cota normală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ a trecut la deversări controlate pe cursurile râurilor Bistriţa şi Moldova. Astfel, sâmbătă dimineaţa, de la acumularea din zona societăţii Reconstrucţia s-a început o deversare cu un debit de 60 de metri cubi pe secundă. Au fost avertizate autorităţile locale din aval de acumulare: Piatra Neamţ, Dumbrava Roşie, Săvineşti, Roznov, Piatra Şoimului, Zăneşti, Podoleni, Costişa şi Rediu, pentru ca în zona de creştere a debitului să nu fie surprinse persoane sau animale. Începând cu ora 10.00, a fost dispusă o altă deversare de la Acumularea Vaduri cu un debit de 40 mc/sec, după care s-a trecut la deversarea controlată din acumularea Taşca.

Printre pagubele înregistrate se numără colmatarea a şapte fântâni şi inundarea a 150 de hectare din comuna Drăgăneşti, iar în comuna Hangu au fost distruse rampele de acces la un pod de pe drumul comunal DC 156 şi au fost afectaţi 50 de metri liniari de asfalt, prin spălarea terasamentului, nemaiputându-se realiza  accesul auto către şcoală şi 155 de gospodării.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite