Nemţenii se încălzesc cu energie de la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţ au început să apară primele panouri solare montate prin programul finanţat de Fondul de Mediu. Cei care şi-au montat noile instalaţii la case se plâng de birocraţia de care s-au lovit când şi-au întocmit dosarul.

Niculai Giurgea a depus dosarul pentru finanţarea montării panourilor solare la jumătatea lunii iulie, iar zilele trecute a pus în funcţiune instalaţia.
Nemţeanul are locuinţa la Izvorul Muntelui, lângă Bicaz, şi este mulţumit de rezultatul investiţiei. „Chiar dacă zilele astea nu a fost soare puternic, aşa cum e vara, am obţinut apă încălzită la 51 de grade. Înainte foloseam un boiler electric sau lemne ca să încălzesc apa menajeră“, spune Niculai Giurgea.

Investiţie de 6.000 de lei

Investiţia făcută pentru montarea panourilor solare, care măsoară 2 metri lungime şi 1,5 metri lăţime, a fost de 6.000 de lei, echivalentă cu subvenţia programului derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu.

„Sistemul l-am montat într-o singură zi. Cea mai mare problemă se leagă însă de drumul actelor. Eu am depus dosarul la jumătatea lunii iulie, contractul a venit după două luni şi acum o să mai dureze până ce o să mi se deconteze cheltuiala“, a mai spus nemţeanul.De la 1 iulie, de când s-a dat startul programului „Casa Verde“, au fost depuse 262 de dosare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ (APM). Dintre acestea, au fost aprobate 79 de cereri.

Cele 2,8 milioane de lei alocate iniţial judeţului au rămas disponibile până la epuizarea fondului, în timp ce judeţelor Iaşi, Botoşani, Bacău şi Vaslui sumele le-au fost diminuate şi repartizate altor judeţe. „Acest lucru dovedeşte că există interes pentru acest program în judeţ. Contractele sunt valabile 12 luni de la semnare“, a declarat Diana Brumaru, consilier APM Neamţ.

Câte o solicitare pe zi

Reprezentanţii instituţiei au mai spus că interesul nemţenilor pentru montarea sistemelor de energie neconvenţionale a scăzut în ultimul timp, din cauza crizei, dar că s-a stabilizat la  8-10 solicitări pe săptămână.

„În proporţie de 80%, cererile sunt pentru montarea de panouri solare.  Diferenţa de 20% din totalul solicitărilor o reprezintă cererile pentru montarea de centrale pe pelete sau pompe geotermale, unde suma rambursabilă este 8.000 de lei“, au completat inspectorii de la Agenţia de Mediu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite