Nemţenii dau idei agenţilor de la Rutieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentele rutiere ar putea fi reduse prin campanii de informare gândite de pietreni
Accidentele rutiere ar putea fi reduse prin campanii de informare gândite de pietreni

Cea mai bună propunere de reducere a accidentelor în trafic va fi folosită de Poliţie. Respectul în trafic sau sancţionarea dură a celor care vorbesc la telefon sunt două dintre soluţiile pentru prevenirea incidentelor din trafic.

„Implică-te cu ...prioritate!“ este provocarea adresată nemţenilor care au idei pentru diminuarea accidentelor rutiere. Concursul lansat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ se adresează atât şoferilor, cât şi pietonilor.

Soluţie: respectul în trafic

„Proiectele pentru concurs trebuie să abordeze teme precum viteza excesivă, traversarea prin locuri nepermise sau conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Deja am primit cinci astfel de proiecte, dar aşteptăm idei din toată ţara“, explică inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Printre cei care s-au înscris la concurs se află şi Dan Coarnă. Pietreanul a trimis două proiecte care vizează combaterea consumului de alcool la volan şi respectul între participanţii la trafic. „De atâtea ori vedem pe stradă şoferi care nu au înţelegere faţă de elevi la şcolile de conducere, ori faţă de începători. Unii dintre ei se pierd când sunt agresaţi verbal sau claxonaţi şi produc accidente“, este de părere Dan Coarnă.

Laurenţiu M., un alt concurent, este de părere că Poliţia ar trebui să fie mai vigilentă cu şoferii care vorbesc în mers la telefon pentru că pot provoca tragedii pe şosele. „Am făcut un spot şi un afiş care prezintă consecinţele fenomenului. Acestea pot fi folosite în scop preventiv, iar dacă ideea va fi declarată câştigătoare pot fi mediatizate“, explică Laurenţiu. Concursul cu premii a fost făcut cunoscut în unităţile de învăţământ din Neamţ, dar şi din alte judeţe ale ţării.

„Am trimis 600 de mailuri cu regulamentul concursului, iar acesta poate fi consultat şi pe adresa electronică a Inspectoratului Judeţean de Poliţie“, spune inspectorul principal Bădeanu. Participanţii în trafic sunt invitaţi să-şi trimită proiectele până pe 4 mai, iar cel mai bun va fi însuşit de Poliţie pentru organizarea unei campanii pe teme de educaţie rutieră.

Poliţiştii susţin că au mai fost derulate în ultimii doi ani campanii de prevenire a accidentelor în judeţ. În una dintre ele, în mai multe zone din oraş unde s-au petrecut evenimente rutiere au fost desenate pe carosabil contururi ale unor victime ale accidentelor. „E greu de stabilit cu exactitate cât au contat campaniile, dar cifrele arată că în 2009 au fost înregistrate 61 de decese în urma accidentelor, cu 27 mai puţine decât în anul anterior“, a menţionat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite