Nemţenii au trecut pe salata de import

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legumele şi fructele aduse din străinătate sunt nelipsite din galantarele marilor magazine, dar şi a celor de cartier. Pieţele agroalimentare sunt singurele spaţii în care cumpărătorii mai găsesc produse autohtone.

Clienţii marilor magazine care vor să guste produsele de sezon cu greu găsesc legume şi fructe cultivate în ţară. În cea mai mare parte, furnizorii aprovizionează supermarketurile cu marfă de import, rentabilă ca preţ atunci când este achiziţionată angro. „Nu e vorba doar de preţ, dar sunt luate în calcul perioadele de transport şi depozitare. Dacă soiurile de roşii nu sunt rezistente mai multe zile, pierdem marfa care nu se mai prezintă corespunzător la raft“, a afirmat Mihai Prisecaru, şef de raion la un complex comercial din Piatra Neamţ.

O parte din clienţi susţin că pentru ei nu contează ţara de provenienţă a legumelor sau fructelor pe care le consumă. „Eu mă uit la aspect şi, dacă e mai scump cu câţiva bănuţi, cumpăr roşiile mai frumoase, chiar dacă sunt aduse din Italia“, a spus pietreanca Mihaela Damian. Cumpărătorii care fug de produsele străine au şanse să găsească legume şi fructe autohtone în piaţa centrală sau în cele din cartiere.

Salvarea este în pieţele din Neamţ

Ca să-şi atragă clienţii, negustorii scriu locul de provenienţă al produselor. Astfel, din pieţe pietrenii pot cumpăra roşii de Galaţi sau mere de Reghin.
„De mai bine de 15 ani nu mai avem în judeţ sere care să producă marfă pentru piaţa internă. Cei care mai au ceva culturi sunt lipovenii, dar mai mult de grădinărit. La culturile timpurii, abia de luna viitoare o să iasă cu marfa pe piaţă“, a afirmat Traian Vararu, şeful Direcţiei Agricole Neamţ.

La sectorul de fructe se găsesc mere produse în zonele învecinate oraşelor Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ, iar legume precum ceapa, usturoiul verde sau spanacul sunt produse în grădinile din apropiere.

Cu toate acestea, cel puţin jumătate din produsele de pe piaţă la această dată sunt aduse din import. „Am văzut în piaţă roşii din Olanda, castraveţi din Turcia, usturoiul uscat e din China, iar căpşunile «de sezon» sunt aduse din Grecia“, a constatat Vasile Teodorescu, un pensionar care face săptămânal piaţa. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite