Nemţenii au cele mai scumpe legume şi fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile la legume şi fructe diferă de la un judeţ la altul
Preţurile la legume şi fructe diferă de la un judeţ la altul

Costurile coşului zilnic în Moldova cresc în funcţie de nivelul economic al zonei şi de numărul producătorilor, potrivit unei analize realizată de Ministerul Agriculturii. Cele mai scumpe legume şi fructe sunt în judeţul Neamţ.

„Este vorba mai mult de o fluctuaţie. Noi am pus preţuri de referinţă, dar ele pot fi mai mici, în funcţie de cel care vinde“, a firmat Traian Vararu, şeful Direcţiei Agricole Neamţ. Astfel, pentru un kilogram de fasole producătorii cer între 5 şi 8 lei, iar pentru unul de ceapă preţul ajunge la 2,5 lei.

„Nu ne ajută nici zona geografică în care locuim, iar comercianţii se informează rapid despre preţurile din alte zone şi, în funcţie de ele, le stabilesc şi pe cele din Piatra Neamţ. Mai apare un alt factor care influenţează aceste preţuri. Toate depozitele en-gros sunt în Capitală, fapt ce duce automat la nişte adaosuri aplicate de cei care trăiesc din comerţ“, a mai spus Vararu. Pe de altă parte, merele se vând în Bacău cu 3,5 lei pe kilogram, în timp ce, la Suceava ajung şi la un leu. Perele cele mai scumpe se găsesc la Vaslui, unde un kilogram costă 7 lei, iar în Iaşi, în unele pieţe, aceeaşi cantitate poate fi cumpărată şi cu doi lei. 

Carne scumpă la Suceava

Pe de altă parte, campioni la preţurile produselor din carne de porc şi pasăre sunt sucevenii. Aceştia plătesc pentru un kilogram de carne de porc până la 13 lei, iar pentru cea de pasăre sunt dispuşi să dea şi 14 lei. „Preţurile sunt luate în funcţie de cum le vând producătorii în târguri şi oboare“, a spus Vasile Dârţu, reprezentantul Direcţiei Agricole Suceava.

Cele mai scumpe brânzeturi se comercializează în judeţul Vaslui, unde un kilogram de caş ajunge şi la 20 de lei, în timp ce litrul de lapte costă şi 3,5 lei. Cele mai ieftine brânzeturi proaspete se vând în pieţele din Botoşani, cu 8,5 lei pe kilogram. Totodată, ouăle se comercializează în pieţele din Suceava cu 1 leu, în timp ce la Bacău acestea se cumpără cu maximum 50 de bani.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite