Neamţ: Nemţenii, locuitori în oraşe-staţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Nemţenii, locuitori în oraşe-staţiuni
Neamţ: Nemţenii, locuitori în oraşe-staţiuni

Noul statut, consfinţit prin hotărâre de guvern, „dă bine" la imaginea localităţilor şi le va ajuta să atragă fonduri structurale.

Guvernul a adoptat ieri proiectul de hotărâre prin care municipiul de la poalele Pietricicăi a devenit staţiune turistică de nivel naţional. Dacă punctajul minim necesar obţinerii acestui titlu este de 135 de puncte, Piatra Neamţ a obţinut de două ori mai mult.

Edilii spun că vom avea doar de câştigat de pe urma noului statut şi speră ca astfel să integreze oraşul în circuitul turistic naţional şi chiar internaţional. „Există mai multe avantaje de imagine. Vom fi invitaţi la mai multe târguri de turism, vom fi incluşi în ghidurile editate de Ministerul Turismului şi, nu în ultimul rând, vom avea prioritate la accesarea fondurilor structurale", a declarat Ioana Gheorghieş, responsabil de proiect în cadrul primăriei.

Hotelierii speră să fie reparate drumurile

Noul statut le permite autorităţilor locale să folosească în mod direct taxele hoteliere colectate. Edilii spun că vor cheltui aceşti bani pentru promovarea municipiului şi pentru reabilitarea infrastructurii turistice. „Este bine dacă vom da banii direct pentru oraşul nostru şi nu pentru întreaga ţară. Dacă ni se asigură o mai bună promovare, poate că vom avea şi noi mai mulţi clienţi. Mai trebuie rezolvată şi problema drumurilor de la noi, ca să putem face turism de calitate. Acum sper să nu ne crească taxele prea mult", a spus Ioan Acatrinei, proprietarul unei pensiuni din zona Ursuleţi.

„Ne trebuie infrastructură demnă de o staţiune turistică"

Pietrenii consideră că primăria ar putea valorifica potenţialul turistic doar dacă vor repara drumurile. Mihaela Diaconu, asistent vânzări, consideră că transformarea oraşului în staţiune turistică va atrage după sine dezvoltarea economică a zonei.

Vasile Avram  susţine ideea transformării oraşului în staţiune, însă crede că mai avem de lucrat pentru a-i atrage pe turişti. „Ne trebuie infrastructură demnă de o staţiune turistică. Serviciile de la noi sunt foarte scumpe şi lasă de dorit. Nu ştim să ne vindem marfa. Înainte să cerem, trebuie să oferim, iar noi n-am învăţat încă acest lucru", a spus Vasile Avram, administratorul unei firme de construcţii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite