Nemţenii, învăţaţi cum să evite pericolele iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemţenii au primit Cod Galben de viscol, ninsoare şi ger
Nemţenii au primit Cod Galben de viscol, ninsoare şi ger

Începând de joi noaptea, nemţenii au primit avertizare meteorologică de Cod Galben de viscol şi ninsoare, care este valabilă până astăzi, 10 decembrie, la 0ra 12.00.

„Vântul va prezenta intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze ce vor depăşi la rafală 70 - 75 de kilometri pe oră, îndeosebi în sudul şi în estul ţării. În nord, centru şi est, precum şi în zonele montane va ninge, local viscolit", se precizează atenţionarea emisă de Admininistraţia Naţională de Meteorologie.

Primii afectaţi de ninsoare şi de viscol vor fi şoferii, dar membrii comandamentului de iarnă au anunţat că asigură deja permanenţa pentru a veni în sprijinul celor care vor avea nevoie şi le recomandă să evite anumite trasee. „De obicei, cele mai afectate zone sunt pe traseul Piatra Neamţ - Roman şi pe Valea Muntelui. De acolo primim cele mai multe apeluri cu privire la şoferii care rămân înzăpeziţi sau au probleme la deplasare", a precizat căpitan Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava.

Pe lângă ninsorile şi viscolul anunţate, nemţenii vor avea de înfruntat, pentru prima dată în acest an, şi gerul, cei mai afectaţi în această situaţie fiind nemţenii fără adăpost. ,,În momentul în care primim avertizare de Cod Galben de temperaturi scăzute, autorităţile locale au obligaţia de a găsi soluţii pentru persoanele fără adăpost, vulnerabile la condiţiile meteo extreme", a declarat prefectul de Neamţ Mihai Archip, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În Piatra Neamţ, primăria a pregătit pentru aceste zile opt locuri de adăpost, în căsuţele din piaţa agroalimentară de pe strada Muncii. La Târgu Neamţ, la Spitalul Orăşenesc, sunt şase locuri şi la Clubul Sportiv Şcolar, alte 12. În Bicaz, persoanele fără adăpost se pot refugia la Grupul Şcolar, unde sunt pregătite 100 de locuri.

Deşi, începând cu noiembrie 2010, există o Hotărâre de Guvern care prevede existenţa în fiecare judeţ a unui centru social de urgenţă pentru persoanele fără adăpost, dotat şi echipat corespunzător, termenul limită pentru înfiinţarea unui astfel de centru este la finalul anului 2012 şi presupune alocarea de fonduri guvernamentale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite