Neamţ: Nemţenii ascund gunoiul sub baraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Nemţenii ascund gunoiul sub baraj
Neamţ: Nemţenii ascund gunoiul sub baraj

Primăria a primit o amendă de 50.000 de lei de la Garda de Mediu şi riscă noi sancţiuni dacă nu amenajează noul depozit din comuna Taşca.

Locuitorii din Bicaz nu au altă cale de a scăpa de resturile menajere decât să le arunce în continuare la poalele barajului, acolo unde funcţionează halda de deşeuri a oraşului. Problema trebuia rezolvată de Primăria Bicaz încă din luna iulie. La ultimul control al Gărzii de Mediu, şefii comunei au primit o amendă de 50.000 de lei fiindcă depozitul de deşeuri este în continuare funcţional, deşi teoretic acesta trebuia închis demult. „Pe 21 septembrie, la data controlului, încă se depozitau deşeuri. Am surprins şi maşina care transporta gunoiul", a precizat Cristina Miclăuş, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Neamţ. Nereguli cu nemiluita la groapa de gunoi

Mai exact, echipele de control au sancţionat Primăria Bicaz şi pentru că instituţia nu a realizat un studiu care să arate efectele gunoiului asupra pânzei freatice.

„Primăria trebuia să realizeze încă din aprilie un studiu geologic preliminar pentru apa din pânza freatică, plus trei foraje de observaţie", a adăugat Cristina Miclăuş. Primarul oraşului Bicaz, Constantin Catrinoiu, a contestat amenda în instanţă şi spune că lipsa fondurilor nu le-a permis să facă investiţiile la noul depozit din comuna Taşca. „Noi putem închide groapa şi mâine, dar nu avem unde depozita deşeurile de la populaţie pentru că staţia de transfer de la Taşca nu e gata", se apără edilul. El spune că transportarea gunoaielor la Târgu Neamţ sau la Roman ar duce la scumpirea preţului către populaţie de la 2.380 la 8.500 de lei pe metrul cub de deşeuri.

„Asociaţiile au datorii de peste 100.000 de lei, cum am putea să triplăm preţul gunoiului? Nu am decât două opţiuni: ori închid groapa şi rămân cu deşeurile neridicate din oraş, ori funcţionăm în continuare până ce se încheie lucrările la depozitul de la Taşca", a explicat primarul Catrinoiu.

Groapa Taşca va deservi şase comune

Staţia de transfer din comuna Taşca va colecta deşeurile din oraşul Bicaz şi din şase comune învecinate. Aici, o parte din deşeuri vor fi distruse prin ardere la fabrica de ciment, iar restul vor fi transportate la depozitele din Roman sau Târgu Neamţ. Din totalul de 600.000 de lei, valoarea proiectului, primăria Bicaz trebuie să aloce 190.000 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite