Neamţ: Pământul Neamţului este înţesat de bombe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Pământul Neamţului este înţesat de bombe
Neamţ: Pământul Neamţului este înţesat de bombe

Zeci de elemente de muniţie din cel de-al Doilea Război Mondial au fost găsite în prima jumătate a anului în judeţ

Specialiştii spun că proiectilele şi obuzele în stare de funcţionare sunt un real pericol pentru cei care le găsesc.

Un nemţean a murit anul acesta, după ce proiectilul pe care încerca să-l sudeze i-a explodat în faţă. „Florin T., de 29 ani, din localitatea Bârgăuani, a decedat în ziua de 28 marti ca urmare a exploziei unui proiectil de calibru 75 milimetri, rămas din timpul celui de-al Doilea Război Mondial“, a declarat căpitanul Iulian Jugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.


Proiectilul fusese adus în gospodărie de către bunicii soţiei tânărului, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. A fost folosit în toţi aceşti ani la bătut coasa.

Muniţie în zeci de gospodării


Specialiştii de la ISU Neamţ au găsit apoi numeroase elemente de muniţie în gospodăriile din Bârgăuani, care nu explodaseră. „În perioada de după producerea exploziei au fost executate cinci misiuni comune ISU Neamţ – Poliţia Bîrgăuani, în care au fost ridicate de la cetăţenii localităţii un număr de 25 de elemente de muniţie rămase neexplodate, pe care aceştia le foloseau în gospodării la diferite activităţi“, a precizat căpitanul Jugan. Situaţia nu este singulară. La groapa de gunoi a comunei Răchiteni au fost descoperite, pe 1 iunie, un proiectil de 152 de milimetri şi un aruncător, ambele cu focos.


Statisticile arată că în primele şase luni ale anului, în judeţul Neamţ, au fost descoperite 25 de proiectile de diferite calibre, 15 aruncătoare de grenadă, zece grenade şi 530 de cartuşe pentru armament de infanterie de diferite calibre. Pompierii au executat 44 de misiuni de asanare pirotehnică şi şase misiuni de distrugere a muniţiei asanate.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite