Neamţ: Munţii Neamţului, curăţaţi nemţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Participanţii la Şcoala Internaţională de Vară de limno-ecologie de la Potoci au găsit ac de cojocul PET-urilor

Ei au ajuns la concluzia că introducerea taxei de garanţie pentru fiecare bidon de plastic vândut în România este singura soluţie pentru stoparea poluării cu aceste ambalaje. 

Orele de protecţie a mediului, care au avut loc în perioada 24 august - 5 septembrie la Potoci, au fost ţinute în mare parte pe malul Lacului Bicaz. „Încă de acum şase luni am demarat un program general de mediatizare a introducerii taxei de garanţie pentru sticlele PET, care deja se practică în Occident“, a precizat prof. univ. dr. Ovidiu Toma, de la Facultatea de Biologie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, unul dintre organizatorii Şcolii de Vară de la Neamţ.


Cadrul didactic consideră că, odată pusă în aplicare această regulă, România va fi curată în cel mult trei luni. „Am propus suma de un leu, care se restituie oamenilor la returnarea ambalajului. Cred că, din acel moment, nu va mai arunca nimeni o sticlă sau, dacă o va arunca cineva, o va culege altcineva care vrea să încaseze garanţia“, este convins profesorul Ovidiu Toma.


Soluţia a funcţionat
în Germania


Prezent la Staţiunea de Cercetări Biologice „Petru Jitariu“ de la Potoci, prof. univ. dr. Wolfram Kutsch, de la Departamentul de Biologie al Universităţii Konstanz, a explicat că în Germania problema poluării cu bidoane din plastic este rezolvată de un deceniu. „În Germania au fost aceleaşi probleme ca şi în România cu sticlele PET, inclusiv pe Lacul Konstanz. În urmă cu aproape zece ani a fost luată măsura introducerii taxei de garanţie. În prezent această problemă a dispărut. Circa 95% dintre ambalajele din plastic  se întorc la magazine direct prin cumpărători“, a explicat Wolfram Kutsch.


Pentru ambii profesori, una dintre problemele introducerii taxei de garanţie constă în cnvingerea populaţiei să accepte acest lucru. În plus, universitarul ieşean consideră că românilor le va trebui mult mai mult timp să îmbrăţişeze noua metodă.  „Dacă în Germania a durat zece ani până când populaţia a fost convinsă să accepte introducerea taxei, probabil, în România va  fi nevoie de 15 ani“, a mai spus Ovidiu Toma.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite