Neamţ: Codrii Neamţului, râvniţi de vânători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Codrii Neamţului, râvniţi de vânători
Neamţ: Codrii Neamţului, râvniţi de vânători

Cinci fonduri cinegetice din judeţ au fost „vedetele“ licitaţiei pentru concesionare organizată de Ministerul Agriculturii

Asociaţii din Neamţ, Iaşi şi Bucureşti au oferit peste 340.000 de euro pentru a putea organiza partide de vânătoare
în pădurile din judeţ.

Urşii, mistreţii, căprioarele şi cerbii din pădurile Neamţului au aprins pasiunea vânătorilor din toată ţara. Aşa s-ar putea explica interesul imens pe care asociaţiile vânătoreşti l-au arătat faţă de cele cinci fonduri de vânătoare de pe raza judeţului, licitate săptămâna aceasta de Ministerul Agriculturii. Nu mai puţin de 344.704 euro au pus la bătaie asociaţiile din Bucureşti, Iaşi şi Neamţ pentru a câştiga dreptul de a gestiona aceste domenii pe o perioadă de zece ani. Cea mai mare sumă, respectiv 104.640 euro, a fost oferită şi adjudecată pentru fondul de vânătoare Galu, întins pe 12.364 hectare.


Preţuri supralicitate


„Este potenţial cinegetic în aceste păduri, dar nu justifică suma. Explicaţia pentru acest interes ar putea fi faptul că au fost foarte multe asociaţii care aşteptau să gestioneze fonduri de vânătoare“, spune Alexandru Băluţ, responsabil al Compartimentului Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ. Sumele pentru care s-au adjudecat cele cinci fonduri cinegetice din Neamţ au depăşit cu mult oferta pentru celelalte 35 domenii de vânătoare din ţară. Fondul cinegetic Nemţişor a fost adjudecat contra sumei de 93.125 de euro, cel de la Vulpăşeşti pentru 56.025 de euro, Vadu Veja pentru 47.702 de euro, iar cel de la Dămuc pentru 43.212 euro.


Comparativ, fondul de la Valea Belişului (Cluj) a fost adjudecat pentru 115 euro, iar cel mai „scump“ alt domeniu licitat a fost Ceringanul din Mehedinţi pentru 51.952 de euro. „Cei care au licitat aceste sume exorbitante fie nu ştiu ce cheltuieli presupune un fond de vânătoare, fie vor să braconeze totul şi apoi să abandoneze contractul. Cu trei mistreţi, câţi sunt în cota de vânătoare de la Galu, nu poţi scoate nici măcar salariul unui paznic de vânătoare“, spune Raul Paplicef, vicepreşedinte al unei Asociaţii de Vânătoare.

Ce se poate vâna pe domeniile licitate în Neamţ

- Fonduri de deal (Vulpăşeşti, Vadu Veja):  căpriori, mistreţi, iepuri;  
- Fonduri de munte (Galu, Dămuc, Nemţişor):  urşi, cerbi, mistreţi, căpriori, cocoşi de munte.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite