Neamţ: Neamţul a intrat în hora „porcinei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Neamţul a intrat în hora „porcinei“
Neamţ: Neamţul a intrat în hora „porcinei“

Primul caz de gripă nouă a fost confirmat la Piatra Neamţ, la un student de 19 ani

Epidemiologii nemţeni se aşteaptă ca valul de îmbolnăviri să atingă apogeul în vacanţa de iarnă, când studenţii
se vor întoarce în judeţ.

Un pietrean de 19 ani, student la Iaşi, a ajuns miercuri seară la secţia Contagioase a Spitalului Judeţean prezentând simptome de răceală. Un exudat faringian recoltat de medici a confirmat ieri primul caz de la Piatra Neamţ de infectare cu virusul A H1N1.

Izolat la domiciliu

Tânărul diagnosticat pozitiv a fost izolat la domiciliu împreună cu familia şi va face tratament timp de şapte zile cu medicamentul Tamiflu. „Avem noroc de o familie comunicativă, care colaborează foarte bine cu noi. Momentan, toţi sunt izolaţi la domiciliu. Părinţii tânărului nu vor merge la serviciu o săptămână, timp în care sunt supravegheaţi de medicul de familie“, a declarat doctor Roxana Pipirigeanu, şefa Biroului de Epidemiologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ.

Pentru că studentul a intrat iniţial în contact cu părinţii, aceştia au devenit suspecţi de acelaşi virus. „După o săptămână vom recolta din nou exudate, pe care le vom trimite la analize şi vom decide ce este de făcut în funcţie de starea pacienţilor“, a adăugat doctor Pipirigeanu.

Specialiştii din cadrul DSP Neamţ pregătesc o altă serie de exudate pentru analiză preventivă la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. „Avem câteva persoane care prezintă simptome şi au un istoric epidemiologic care ne duce cu gândul la gripa nouă. Au venit din străinătate, au fost recent la Iaşi sau Bacău. Rezultatele le vom afla zilele următoare“, a completat medicul.

Pietrenii au luat cu asalt farmaciile

Stocurile de vaccin antigripal din farmacii s-au epuizat. Pietrenii speriaţi de valul de gripă s-au aprovizionat cu medicamente împotriva afecţiunilor respiratorii. „Vaccin antigripal sezonier nu mai avem de ieri, dar aşteptăm un nou transport. Medicamentul va fi la acelaşi preţ. Ne bucurăm că oamenii au înţeles că e mai bine să previi decât să tratezi“, a spus Ioana Solomon, farmacistă. 

Conservatorii continuă să se trateze ca la bunica acasă. „Am cumpărat hrean, usturoi şi ceapă“, a spus Diana Mocanu, o profesoară care cumpăra ieri legume din piaţă.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean Neamţ (SJU) se aşteaptă la un val de pacienţi cu gripă nouă în luna decembrie. „Atunci vor veni acasă toţi studenţii plecaţi la facultăţi şi cred că numărul îmbolnăvirilor va creşte“, a spus Sorin Ciobanu, purtătorul de cuvânt al SJU Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite