Neamţul, descoperit în faţa radiaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul laborator de Igiena Radiaţiilor din judeţ a fost desfiinţat anul trecut şi, de atunci, nimeni n-a mai verificat sursele naturale.

Specialiştii ne asigură că pericolul radiaţiilor este cât se poate de prezent. În judeţ există zăcăminte importante de uraniu la Grinţieş, iar galeriile de mină pot acumula radon, un gaz radioactiv foarte periculos. Cu toate acestea, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) s-a desfiinţat din cauza că nu putea oferi un salariu atractiv specialiştilor.

„De un an, nu mai avem personal cu care să putem menţine laboratorul. Fizicianul care a înfiinţat acest laborator s-a pensionat în 2008 şi a continuat să lucreze încă un an. Am scos postul la concurs de două ori, dar nu s-a prezentat nimeni, pentru că salariul pe care putem să-l oferim este de doar circa 900 de lei, cu tot cu sporuri“, a declarat Mirela Grădinaru, directorul adjunct al DSP.

Supravegheaţi din judeţul vecin

În aceste condiţii, supravegherea radiaţiilor din judeţ a fost încredinţată laboratorului din Iaşi. Însă monitorizarea surselor naturale de radiaţii nu a fost reluată nici până acum.

„O echipă de specialişti de la Iaşi  s-a deplasat în judeţ, dar nu a reuşit să facă decât măsurători de autorizare pentru laboratoarele de imagistică medicală. Deplasarea în teren la Grinţieş nu a mai fost posibilă şi se amână până după încetarea ploilor“, a mai declarat Mirela Grădinaru.

Corneliu Pruteanu, fizicianul care a înfiinţat în 1995 laboratorul de la Piatra Neamţ şi care s-a pensionat, crede că nemţenii sunt în relativă siguranţă, atâta vreme nu se reia extragerea uraniului. „În judeţul Neamţ există zăcămintele de uraniu de la Grinţieş şi surse radioactive folosite în imagistica medicală şi industrială. Monitorizarea acestora se poate face în condiţii bune şi de la Iaşi, numai dacă problema este tratată serios“, a precizat Corneliu Pruteanu.

Vechea mină emană gaze radioactive

Fizicianul spune că, în perioada în care care a condus Laboratorul de Igiena Radiaţiilor, s-a confruntat şi cu cazuri deosebite, în afara problemelor create de explozia de la Cernobâl.

„Am fost de zeci de ori în galeriile de la Grinţieş şi nu am găsit un nivel de radiaţie exagerat de mare de la uraniu, în schimb am găsit foarte mult radon, un gaz radioactiv deosebit de periculos“, a spus Pruteanu.

De asemenea, s-a confruntat cu un accident nuclear pe platforma chimică de la Săvineşti, unde o persoană a fost expusă la radiaţiile unui aparat de verificare a sudurilor. „Analizele de specialitate au confirmat boala de iradiere de care a suferit respectiva persoană“, a încheiat Corneliu Pruteanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite