Tinerii talentaţi fac artă în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platoul din faţa Muzeului de Istorie a devenit pentru o zi un imens atelier în aer liber. Tinerii pietreni s-au vorbit pe Facebook să organizeze un „alambic de arte“, menit să trezească la viaţă oraşul de sub Pietricica.

 Localnicii care au trecut sâmbătă prin Piaţa Mihail Kogălniceanu au rămas surprinşi de forfota tinerilor ieşiţi să-şi expună lucrările artistice. De-a lungul trotuarului din faţa Muzeului de Istorie au fost înşiruite măsuţe cu articole handmade, de la bijuterii, la obiecte decorative. În timp ce trecătorii admirau produsele, de la un pupitru improvizat alături mai mulţi disk jockey mixau muzică electronică.

În spate, de o parte şi de alta a intrării în muzeu era vernisată o expoziţie în aer liber de pictură şi artă fotografică, iar pe câteva panouri aşezate lângă stradă erau prezentate schiţe ale unor proiecte arhitectonice.
„Am reunit aceşti tineri în cadrul unui proiect intitulat «O.M.U», «Open Mind United», adică «Minţile deschise unite», să arătăm oraşului că avem tineri talentaţi. Ideea s-a materializat după ce am lansat invitaţii pe Facebook, în urmă cu aproape trei luni“, spune Bogdan Croială, unul dintre organizatori.

„Muzeu în stradă“

Desfăşurarea de forţe din centrul oraşului i-a atras pe cei mai mulţi dintre trecătorii care aveau drum prin zona muzeului. „Am fost curios să văd ce ce întâmplă aici şi am rămas plăcut surprins de creativitatea tinerilor. E prima oară când văd aşa ceva la noi în oraş, şi cred că e o idee mai bună decât să-şi piardă timpul prin discoteci sau la calculator“, e de părere pietreanul Petrea Gavrilescu. Protagonioştii evenimentului pregătit minuţios în ultimele luni s-au artătat mulţumiţi de succesul înregistrat. „Dacă toate aceste lucrări erau prezentate într-un muzeu nu cred că intra nimeni să le vadă, aşa că am ieşit noi cu propriile creaţii în stradă“, spune pictorul Ovidiu Slătineanu care a adus la expoziţia improvizată sub streaşina muzeului şi tabloul-manifest „Pictez, deci exist“.

În aceeaşi zonă, o reproducere după descoperirile cucuteniene denumită „Soborul Zeiţelor“ a stârnit curiozitatea vizitatorilor. În programul pus la punct de organizatori şi-au făcut loc în partea a doua a zilei şi reprezentaţii de teatru, recitaluri de muzică, demonstraţii de dans, iar spre seară proiecţii video.
„Am intitulat acest eveniment «Alambic de arte»  pentru că vrem să promovăm şi să susţinem valorile oraşului. Sursa de inspiraţie a fost filmul documentar «Ieşirea prin magazinul de suveniruri» în care este tratată tema artistului urban“, spune Dan Tudor Morar, iniţiatorul proiectului.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite