Personaje de poveste lângă casa lui Creangă de la Târgu Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul tematic „Ion Creangă“ din localitatea natală a povestitorului atrage zilnic turişti din întreaga ţară. Tuşa Mărioara, Smărăndiţa Popii, Moş Chiorpec, dar şi ursul păcălit de vulpe te aşteaptă gard în gard cu bojdeuca lui Creangă.

Nu este turist care, odată ajuns în Târgu Neamţ, să nu poposească şi la bojdeuca lui Ion Creangă. Aflată aproape de biserica de la intrarea în oraş, casa este uşor de reperat de oricine este interesat s-o viziteze. Înconjurată cu un gard din nuiele, bojdeuca aminteşte de satul din „Amintirile“ scriitorului şi dă o notă aparte Humuleştiului de acum, devenit cartier al oraşului Târgu Neamţ.


Preţul de vizitare pentru adulţi este 4 lei, pentru copii 2 lei, iar taxa de fotografiere se ridică la 10 lei. „De fiecare dată când vizitez bojdeuca mi se pare altfel. Abia când ajungi aici reuşeşti să vezi filmul «Amintirilor», să trăieşti cu adevărat povestea lui Nică. Este una dintre puţinele case memoriale care mă face de fiecare dată să mă simt altfel“, spune suceveanca Anca Grigoraş. Gard în gard cu locul natal al scriitorului, personajele din poveştile copilăriei prind viaţă. Înfiinţat în 2004 de humuleşteanca Niculina Gârneţ, parcul tematic „Ion Creangă“ atrage prin farmecul aparte dat de fingurinele din ghips, realizate de un meşter braşovean, şi de animalele împăiate de un profesor din Târgu Neamţ.

Intrarea costă 1 leu


La intrare te întâmpină Nică, pândit din spate, de sub un cireş, de Tuşa Mărioara cu jordia în mână. Cocoşul din „Punguţa cu doi bani“ stă cuminte şi te analizează, iar capra, iezii şi lupul stârnesc întotdeauna râsetele copiilor. Nu lipsesc nici Moş Chiorpec, ursul păcălit şi vulpea cea şireată. Smărăndiţa Popii stă lângă Calul Bălan, iar pisoii sunt „la stâlpul hornului, unde lega mama o şfară cu motocei, de crăpau mâţele jucându-se cu ei“.

„Cea mai mare surpriză a fost să descopăr, în incinta parcului, un tei. Iniţial am râs spunând că lipseşte pupăza, după care mi-am dat seama că am greşit. Era acolo. Trecând pe lângă toate figurinele pot spune că mi-am amintit poveştile citite în copilărie. Acum e greu să le spui copiilor cum arăta Calul Bălan, de exemplu, dar dacă-i aduci aici poţi să le arăţi pe viu“, crede orădeanul Andrei Furnea. Ca să intri în parcul „Amintirilor“ şi poveştilor lui Creangă plăteşti 1 leu pentru biletul de acces şi te poţi fotografia gratuit alături de oricare dintre personaje.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite