Pârtia din rezervaţia Ceahlău are opoziţie în Consiliul Ştiinţific

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 10 hectare de pădure din zona de protecţie a rezervaţiei naturale ar trebui defrişate pentru a face loc iubitorilor de schi din judeţele Moldovei. Pârtia pentru care Ministerul Mediului a alocat în luna aprilie 4,5 milioane de euro are 1.700 de metri lungime.

Mai mulţi membri ai Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău şi-au exprimat opoziţia faţă de construirea unei pârtii de schi în zona de protecţie a rezervaţiei naturale.
Cu o prezenţă de 3 din 13, reunirea acestora a eşuat pentru a doua oară la sfârşitul săptămânii trecute, când au fost convocaţi pentru a aproba scoaterea din zona de protecţie integrală a traseului pârtiei. Ei au transmis însă mesaje scrise administraţiei, în care cer să se găsească alt traseu.

„Fâşia de pădure care ar trebui defrişată pleacă dintr-un punct situat între vârful Toaca şi vârful Panaghia, se înfige oblic în inima parcului şi coboară până în staţiunea Durău. Prin defrişarea pădurii, fâşia respectivă blochează accesul vieţuitoarelor la sursele de apă, adăpost, hrană, refugii pentru hibernare“, a arătat în mesajul său profesorul universitar Ion Iordache, preşedintele Consiliului Ştiinţific. Punctul de vedere este împărtăşit şi de alţi membri.

Directorul Admnistraţiei Parcului Naţional Ceahlău, Constantin Andraş, se gândeşte însă să dizolve Consiliul Ştiinţific. „Căutăm soluţii pentru remedierea acestei situaţii şi chiar discutăm cu persoane competente despre posibilitatea dizolvării actualului Consiliu Ştiinţific“, a declarat Andraş.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite