Interviu cu Ovidiu Găleată: „Vrem ca înotul să fie o tradiţie la Neamţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După numai patru ani de existenţă, clubul a strâns primele medalii la întrecerile interne. Performanţa este cu atât mai mare cu cât a fost obţinută într-un oraş de munte de un club sprijinit doar de părinţii sportivilor.

ADS: Cum a prins rădăcini această disciplină sportivă într-un oraş de munte, fără tradiţie în domeniu?

Ovidiu Găleată: Nici în Piatra Neamţ, dar nici în judeţ nu a mai existat vreun club sau secţie de nataţie şi lipsa tradiţiei este în continuare un dezavantaj pe care încercăm să-l remontăm în timp. În anul 2007, împreună cu domnul profesor Valentin Gavril am înfiinţat Asociaţia Club Sportiv VIPsanGym care îşi desfăşoară activitatea la piscina complexului sportiv din oraş. Am dorit ca puştii care fac iniţierea în înot să poată avansa cu pregătirea până la performanţă. La prima selecţie am avut 15 copii, iar acum numărul lor a urcat la 40.

Cum au evoluat sportivii în această perioadă?

În primii trei ani eram departe de nivelul la care înoată sportivii de la cluburi consacrate precum cele din Bacău, Suceava sau Galaţi. În competiţii veneam de obicei în ultimul sfert al clasamentelor. Cu ambiţie şi cu ajutorul aproape exclusiv al părinţilor am reuşit să progresăm. Anul acesta, în aprilie, am reuşit la Campionatele Naţionale de juniori II de la Baia Mare să obţinem prima medalie, şi a fost de aur, la 50 de metri liber prin Bianca Ivacson. Tot sportiva de 14 ani a luat atunci şi locul al doilea la 100 metri liber şi locul al treilea la 200 de metri liber.

Care au fost reacţiile după aceste rezultate? 

Am primit felicitări de peste tot pentru că până atunci nu mai urcasem pe podium. Să iei aur în faţa unor oraşe precum Piteşti sau Bucureşti, unde se pregătesc sute de elevi, nu e uşor. Că nu au fost rezultate întâmplătoare s-a dovedit şi în această vară, când Florin Doboş a luat un loc doi şi un loc trei la Campionatele Naţionale de Copii de la Brăila, în probe grele de 400 şi 800 metri liber. Luna aceasta, la Naţionalele de Juniori II de la Bucureşti, Bianca Ivacson a reuşit să ia şase medalii din şapte probe la care a concurat.

Unde se desfăşoară antrenamentele copiilor şi în ce condiţii?

Ne derulăm pregătirea în piscina de la complexul sportiv VIPsanGym care are o lungime de 25 de metri cu cinci culoare. În Piatra Neamţ există bazin olimpic descoperit, la ştrand, cu dimensiunea de 50 de metri, dar trebuie făcute mici amenajări până va putea fi utilizat la antrenamente şi competiţii de înot. El poate fi folosit şi pe perioada de iarnă, cum e cazul la Târgu Mureş, dacă se acoperă cu un balon şi dacă se încălzeşte apa la o temperatură de 28 de grade. Cum suntem un club privat nu am găsit încă disponibilitatea la autorităţi pentru o asemenea investiţie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite