Neamţ / Portret: Ioana Cucuruz. Matematica o poartă prin lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Cucuruz
Ioana Cucuruz

Adolescenta a vizitat numeroase ţări datorită concursurilor şcolare la care a participat. Viitorul şi-l vede tot peste hotare, în special în Spania.

Prima ţară vizitată cu ajutorul matematicii a fost Turcia, când era în clasa a VII-a. Atunci şi-a dat seama că îi place să călătorească şi, cu ajutorul matematicii, şi-a îndeplinit visul. Un an mai târziu a participat la un concurs internaţional desfăşurat la Chişinău.


„A fost un concurs de matematică şi mi-a plăcut foarte mult că am stat la gazdă. Experienţa a fost una mai mult decât plăcută. În clasa a IX-a am participat pentru a doua oară la acelaşi concurs şi, împreună cu ceilalţi colegi, am făcut şi o piesă de teatru - o şezătoare moldovenească“ îşi aminteşte adolescenta.


Contact cu alte culturi


La prima participare în Chişinău a obţinut menţiune, iar la cea de-a doua a luat premiul al III-lea. Ulterior, în 2008, a ajuns şi la Kiev.
„Mi-a plăcut că am putut vizita oraşul, că am avut contact cu alte culturi şi civilizaţii şi că am avut ocazia de a vedea ţări în care nu mi-aş fi permis niciodată să ajung“, a spus Ioana Cucuruz. În 2009 s-a înscris la proiectele iniţiate sau câştigate de Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ, cu finanţare europeană.


„În mai 2010 am participat la proiectul internaţional de ecologie «Flora - Finding love of nature», la care au participat patru ţări – România, Spania, Suedia şi Polonia. Eu am fost în Suedia, unde am participat la o serie de activităţi ecologice. Acolo am stat tot la gazdă, iar în mai 2011, gazda mea din Suedia va veni să stea la mine“, a spus încântată tânăra.


În aprilie 2010, Ioana a stat o lună în Spania, unde a ajuns prin proiectul Leonardo da Vinci. „Am participat la un stagiu de formare şi pregătire în domeniul IT pentru o mai bună inserare pe piaţa muncii. Am lucrat la o firmă de IT din Cordoba şi a fost interesant pentru că am putut observa modul în care acţionează cei de acolo. Am avut şi ocazia de a urma cursuri de spaniolă, iar, la final, am primit un certificat de limbă, recunoscut în Europa“, povesteşte Ioana Cucuruz.


Visează să fie medic


Cât a stat în Spania, Ioana s-a bucurat cel mai mult că a putut vizita sudul ţării. S-a îndrăgostit de Spania şi spune că ar vrea să-şi facă o carieră peste hotare.


„Vreau să fac Medicina şi acum nu mi-aş dori să rămân să muncesc la noi pentru că mă îngrozeşte ce văd că se întâmplă cu salariile şi cu tot. Am văzut că spaniolii chiar caută medici şi aştept întâi să văd ce va fi după ce voi termina, dar momentan nu-mi doresc să rămân în ţară“, a fost sinceră Ioana.

________________

profil
născută. 8 ianuarie 1993, Piatra Neamţ.
studii. Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ.
familie. Este singură la părinţi.

întrebări şi răspunsuri
Ce avantaje îţi oferă participarea la proiecte şcolare?

Am acumulat experienţă şi o serie de diplome şi atestate care sunt recunoscute în întreaga Europă. Acestea, cred, mă vor ajuta pe viitor, în funcţie de locul în care voi dori să lucrez. Totodată, am cunoscut oameni din diferite colţuri ale lumii şi mi-am făcut prieteni noi.
Cum a fost experienţa din Spania?
A fost pentru prima dată când am avut contact cu un loc de muncă în Europa. Am avut ocazia să observ direct ce se întâmplă acolo, cum ar trebui să acţionez în diferite situaţii complexe şi pot spune că toate experienţele de până acum m-au ajutat să învăţ să mă descurc de una singură.

ce-i place
„Când am timp liber îmi place să mă uit la meciurile de fotbal pentru că sunt microbistă şi să dansez. Nu am anumite preferinţe muzicale, ba chiar aş putea spune că-mi place muzica de toate genurile. Totodată, îmi place să călătoresc şi mi-aş dori să ajung în China şi India“, povesteşte Ioana.

ce nu-i place
„Niciodată nu mi-a plăcut să mănânc. O fac atât cât să ştiu că trăiesc şi din cauza asta o mai supăr pe mama. Nu-mi face plăcere să mă uit la filme, mai ales pe calculator, pentru că mă plictisesc. La televizor e mai simplu, că mai schimb programul“, a spus Ioana Cucuruz.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite