Neamţ / Portret: Dan Valentin pregăteşte valorile din handbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Valentin
Dan Valentin

În cele aproape cinci decenii de activitate, nemţeanul le-a antrenat pe Luminiţa Huţupan sau Iulia Puşcaşu.

Dan Valentin şi-a deschis drumul spre handbalul de performanţă la 17 ani, când se pregătea pentru meseria de chimist la combinatul Nitramonia din Făgăraş. Când s-a întors în Piatra Neamţ, în 1962, a înfiinţat echipa de handbal masculin Relonul. „Acolo eram şi jucător şi antrenor până în anul 1970“, îşi aminteşte tehnicianul.


Pentru că urma să se desfăşoare Festivalul Slănicului, în Bacău, a format echipa de handbal de fete. În 1984, formaţia a promovat în Liga Naţională, Divizia A, după titulatura din acele vremuri. Timp de 17 ani, până în 2001, echipa Relonul, sau Fibrex, cum s-a numit ulterior, a activat pe prima scenă a handbalului românesc.


Cele mai bune rezultate ale echipei nemţene au fost locul trei şi medalia de bronz, în sezonul 1998-1999, şi o semifinală de Cupa României. Între 2003 şi 2006 echipa a revenit în prima ligă, sub numele de HCF Piatra Neamţ.


A antrenat-o 13 ani pe Luminiţa Huţupan


Dincolo de evoluţia echipei, meritele profesorului Dan Valentin se leagă de formarea ca jucătoare profesioniste a unor sportive precum surorile Luminiţa şi Anca Huţupan, Iulia Puşcaşu sau Ana Stoian. „E vorba de jucătoare promovate de la Piatra Neamţ care au făcut cinste oraşului atunci când au evoluat în echipa Naţională a României“, spune antrenorul. Fără îndoială, cea mai titrată sportivă pe care a avut ocazia să o pregătească la echipa pietreană a fost Luminiţa Huţupan, actualul antrenor de portari la Naţionala feminină de handbal.


„Luminiţa a ajuns direct la echipa de senioare a Naţionalei, fără să fi fost convocată la loturile de junioare, de cadete sau de tineret“
, spune tehnicianul pietrean.
_____________

profil
născut. 2 decembrie 1943,  la Piatra Neamţ.
studii. IEFS Bucureşti, antrenor emerit.
familie. Este căsătorit şi are un băiat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite