Cartierul „Lenin“, pata neagră de sub Pietricica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartierul mărginit de străzile Tiparului şi Viforului îşi menţine statutul de cea mai devaforizată zonă a urbei. Locatarii se plâng că nu sunt luaţi în seamă de edili şi că nu au parte de beneficiile civilizaţiei.

Oamenii care locuiesc în cartierul de la poalele muntelui Pietricica sunt nemulţumiţi de aspectul zonei, dar recunosc că nu pot să evadeze uşor din enclava insalubră. „Trotuarele au fost puse acum patru ani şi le scot din nou. Nu sunt locuri de joacă pentru copii, iar băncuţele pentru odihnă au dispărut într-o noapte. Şi noi plătim impozit ca orice locuitor al oraşului“, spune Maria Antonescu, în timp ce-şi supraveghează copilul care se joacă în iarba înaltă, crescută între blocuri.

Clădirile cu faţade fără tencuială spun mult şi despre locatari, dar şi despre delăsarea autorităţilor pentru această zonă. „Eu m-am mutat aici de la Bacău, în 1965. Cartierul a arătat şi mai urât pentru că se aciuaseră prin blocuri mulţi rromi care băgau şi caii în bloc“, spune Dumitru Toronilă.

Bloc în paragină

În urmă cu trei ani, blocul D2 de pe Tiparului, o adevărată bombă ecologică pentru toată zona centrală a cartierului, a fost evacuat. Locatarii au fost mutaţi în cartierul Speranţa, iar imobilul a fost cumpărat de o firmă din oraş. Noul proprietar ezită să-l demoleze sau să-l reabiliteze. „Pentru noi a fost bine că i-au mutat din acel bloc pentru că făceau mereu scandal. În urmă a rămas blocul în paragină, cu bălăriile până la gât, cred că sunt şi şobolani pe acolo“, spune Petrea Militaru, locatar în blocul de vizavi.

Condiţia modestă a locuitorilor din „Lenin“ aduce şi necazurile traiului la bloc. Periodic, în anumite luni din an, oamenii sunt nevoiţi să caute surse de apă pe la cişmelele caselor din apropiere.

Ţinuţi fără apă rece

Aşa s-a întâmplat în primăvară, atunci când, din cauza datoriilor mari acumulate în timp, locatarii mai multor blocuri din zonă au fost privaţi de apă la robinete.Necazurile şi faima de care nu scapă cartierul trag în jos şi interesul imobiliar. „Garsonierele costă între 10.000 şi maxim 12.000 de euro şi vând îndeosebi cei care vor să-şi rezolve probleme financiare“, spune agentul imobiliar Daniel Toma. Un prim pas pentru redresarea zonei a fost făcut prin reabilitarea termică a blocurilor de pe Aleea Viforului.

„Luna aceasta s-a demarat un program de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi. În următoarele opt luni, pe Aleea Viforului, Aleea Tiparului şi Bulevardul Dacia vor fi plantaţi 730 de arbori şi arbuşti, se vor amplasa 68 de bănci, 75 de coşuri de gunoi, 9 toalete ecologice şi 30 de stâlpi de iluminat public solar cu înălţimea de 4 metri“, a explicat Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Proiectul de 2,4 milioane de lei este finanţat în mare parte de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite