Neamţ: 16 clădiri din Neamţ riscă să cadă la seism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: 16 clădiri din Neamţ riscă să cadă la seism
Neamţ: 16 clădiri din Neamţ riscă să cadă la seism

Pe lista neagră se află şi pavilioane de la Spitalul Judeţean

Autorităţile desfăşoară periodic exerciţii de pregătire a nemţenilor în cazul unui cataclism de mare magnitudine.

16 clădiri din judeţul Neamţ ar putea suferi avarii şi chiar s-ar putea dărâma în cazul unui cutremur. Aceasta este concluzia unei expertize tehnice efectuate asupra construcţiilor care se încadrează în clasele 1, 2 şi 3 de risc seismic din judeţ.


La Piatra Neamţ, pavilioanele Interne, Dermato-Venerice şi Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean, sediul Fundaţiei de Îngrijiri Comunitare şi clădirea în care-şi desfăşoară activitatea filiala judeţeană a CNSLR Frăţia au fost identificate în clasa a II-a de risc. „Construcţiile ridicate după 1977 respectă condiţiile minimale de alcătuire conform prescripţiilor de proiectare antiseismică“, a declarat Andrei Ignat, specialist în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Neamţ. 


Oraşul Roman, pe culoarul seismic Vrancea-Iaşi


Situaţia este mai problematică la Roman, oraş în care 12 imobile sunt ameninţate în cazul unui cutremur.
Zona se afă pe culoarul seismic Vrancea-Iaşi, iar structura solului favorizează propagarea undelor seismice cu mai multă forţă. „La blocul 3 de pe strada Niculae Titulescu, imobil care are deja ataşată bulina roşie, se fac lucrări de consolidare“, a adăugat inginerul Andrei Ignat.


Barajul de la Bicaz,
de neclintit la cutremur


Specialiştii liniştesc populaţia în privinţa temerilor că barajul de la Bicaz ar avea de suferit la un cutremur. 
Speculaţiile sunt total nefondate în privinţa barajului de la Bicaz. Sub nici o formă nu poate fi afectat de cutremurele din România“,  afirmă colonel Ioan Niţică, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. Specialiştii în construcţii susţin că barajul se află sub urmărire specială şi este supus periodic măsurătorilor topografice.


Reprezentanţii ISU efectuează periodic exerciţii de pregătire a populaţiei în astfel de situaţii. „Simulările au un efect pozitiv în rândul copiilor care merg şi povestesc şi părinţilor acasă“, spune Niţică. „Mă simt în siguranţă la Piatra Neamţ, că suntem înconjuraţi de munţi“, spune şi  pensionara Elena Ungur.

Sfaturi în caz  de seism


Cei avizaţi să acţioneze în caz de cutremure ne sfătuiesc să ne păstrăm calmul, să nu părăsim locuinţa, să ne protejăm sub o masă sau sub tocul uşii, iar copiii sub bănci, dacă sunt la şcoală. Este contraindicat să coborâm pe scări sau cu liftul. Dacă suntem în aer liber, cel mai potrivit este să ne ferim de clădirile înalte. Imediat după cutremur se recomandă să oprim apa, curentul şi gazul metan din locuinţe.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite