Neamţ: Zona pietonală „22 Decembrie“, în haine de epocă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia a fost luată în urma concursului de proiecte urbanistice organizat de Primăria Piatra Neamţ, care a pus la bătaie un premiu de 3.000 de euro.

În competiţie s-au înscris trei echipe de arhitecţi din Capitală şi una din Iaşi. Pentru a păstra confidenţialitatea ideilor, fiecare proiect a purtat o denumire generică, iar juriul a stabilit că cel cu motto-ul „22 Decembrie“ se clasează pe primul loc.

„Proiectele au fost apreciate pozitiv de juriu, mai puţin unul dintre ele, care a fost departe de cerinţele noastre. Avem o contestaţie din partea echipei clasate pe locul al doilea, care este nemulţumită de rezultatul concursului“, spune Dan Florea, arhitectul-şef al oraşului, şi unul din cei şapte membri ai juriului.După proiectul clasat pe locul I, Piaţa „22 Decembrie“ ar urma să devină o zonă exclusiv pietonală, accesul maşinilor fiind posibil doar în scopuri edilitare sau pentru maşinile de intervenţie în caz de incendii.

Zonă specială cu ceainării şi cafenele
 „Soluţia propusă se împarte în trei zone principale: pietonalul «22 decembrie», piaţa în care acesta debuşează şi promotoriul Bisericii «Sf. Gheorghe»“, se arată în memoriul care însoţeşte planşele arhitecţilor. Studenţii Facultăţii de Arhitectură din Iaşi, Alexandru Sescioreanu şi Mihai Bucalau, şi profesorul coordonator, Mihai Corneliu Drişcu, au gândit şi o legătură a acestei zone cu parcul central al oraşului, printr-un pasaj subteran pe sub strada Ştefan cel Mare.

„În interior, acest pasaj va fi amenajat pe laterale cu spaţii comerciale. Necesitatea acestei subtraversări este dată de integrarea pietonalului într-un circuit al oraşului, conectând astfel zona centrală de această zonă protejată“, se mai arată în documentaţie. Arhitecţii ieşeni au gândit ca pe parcursul pietonalului să fie o zonă a cafenelelor şi ceainăriilor, intitulată „Club cartier“ (la intrarea dinspre Bulevardul Decebal).

Următoarea secţiune este dedicată galeriilor de artă, anticariatelor şi librăriilor, cu zone de expoziţie şi expunere în aer liber similare „Hanului cu tei“ din cartierul Lipscani, din Centrul Vechi al Bucureştiului, sau cu strada Lăpuşneanu, pietonalul cultural al Iaşilor. „După soluţionarea contestaţiilor se vor deschide procedurile de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor de pavaj şi de montare a mobilierului urban“, a mai spus arhitectul-şef al oraşului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite