Neamţ: Ziua Marinei, serbată între munţi la Bicaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portul de pe lacul de acumulare de la Bicaz va fi gazda evenimentului la care sunt aşteptaţi mii de turişti. Se vor organiza croaziere, vapoarele vor defila prin faţa publicului şi vor fi organizate plimbări cu hidrobicicleta.

Activităţile dedicate Zilei Marinei vor debuta în portul de pe lacul Izvorul Muntelui în jurul orei 10.00, când este programat un ceremonial dedicat marinarilor români care şi-au pierdut viaţa pe navele de luptă sau în misiuni comerciale.

„Va fi respectată tradiţia defilării flotei navale prin faţa publicului, care va veni să serbeze această zi specială, şi scufundarea ancorei“, a spus căpitanul Alex Nichifor, şeful căpităniei portului Bicaz.

Zeul Neptun salută publicul din şalupă

Anul trecut, mii de curioşi au urmărit de pe mal sau de pe terasele din port salutul Zeului Neptun care a salutat mulţimea dintr-o şalupă, cu tridentul în mâna stângă. „Anul acesta nu vor mai fi nici concursuri marinăreşti, şi nici «şcondrul cu purcel», cea mai antrenantă întrecere tradiţională. Nu au fost bani pentru organizarea unor astfel de manifestări şi nici agenţii economici din oraş şi din port nu au avut fonduri pentru sponsorizarea concursurilor“, a declarat Constantin Catrioniu, primarul oraşului Bicaz.

Cu trecerea anilor, tradiţia sărbătorii şi-a mai pierdut din farmec, însă nemţenii îşi amintesc cu plăcere de aceste momente. „Merg aproape în fiecare an de Ziua Marinei în portul Bicaz. Prima dată m-au dus părinţii când eram mic şi ţin minte că nu stăteam doar o zi, ci veneam de sâmbătă şi plecam luni la prânz“, povesteşte Marian Presecaru, un nemţean din oraşul Bicaz. 

Turiştii care vor fi prezenţi duminică la Ziua Marinei vor avea ocazia să se bucure de pitorescul peisajului în timpul croazierei cu navele Reşiţa şi Tuşnad. Pentru o plimbare pe lac, care durează 30 de minute, adulţii trebuie să plătească 10 lei, iar copii au tariful redus la jumătate.

Propuneri de agrement

Cei care vor să aibă altă perspectivă asupra priveliştii din jurul lacului pot găsi la debarcader hidrobiciclete cu două şi patru locuri care pot fi închiriate în schimbul a 5 lei de persoană pentru o jumătate de oră. „O croazieră care durează o oră şi include servirea mesei pe vapor costă 180 de lei“, spun reprezentanţii societăţii Moldoturism care oferă servicii turistice de cazare în zona portului.

Cei care vin cu maşina să asiste la sărbătoarea de duminică trebuie să fie prevăzători şi să ajungă cât mai devreme în zonă deoarece un loc de parcare devine aproape imposibil de găsit în imediata vecinătate a portului.

___________________

Tarifele serviciilor din Portul Bicaz
Cazare hotel plutitor 3 stele: 100-150 de lei/persoană;
Cazare hotel 3 stele: 100-150 de lei/persoană;
Cazare căsuţe: 100 de lei;
Plimbări de agrement cu vaporul: 10 lei/persoană (30 min.);
Închiriere hidrobiciclete (2,4 locuri): 5 lei/persoană (30 min.).

Ziua Marinei la Constanţa: Simulări de luptă la doi pași de spectatori

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite